Så här länge jobbar kvinnor gratis - varje dag

Loner mellan kvinnor och man 2020
Så jämställda är lönerna i Sverige 2020. - Foto: Foto: Eugenio Marongiu och Wonderful Nature/Shutterstock.se
Dela på Pinterest
Jämställdheten mellan män och kvinnors löner rör sig framåt. Men i alldeles för sakta takt! Ny statistik från Svenska Kvinnolobbyn visar att kvinnor jobbar gratis 51 minuter varje dag.

Löneskillnaderna mellan män och kvinnor är fortfarande inte helt jämställda år 2020. Detta trots att det i Sverige är olagligt att lönediskriminera. Organisationen Sveriges Kvinnolobby arbetar med jämställdhetsfrågor och presenterar varje år lönestatistik mellan män och kvinnor. I deras nya statistik har kvinnor fortfarande lägre lön inom alla sektorer och yrken. Dessutom tjänar kvinnor i snitt cirka 3 800 kronor mindre än män – varje månad. 

Statistiken visar också på att män får betalt för en hel arbetsdag. Kvinnorna å andra sidan, arbetar gratis i cirka 51 minuter varje dag om man tittar på vad de tjänar varje månad.

Så många år tar det tills kvinnor och män får lika lön 

När Sveriges Kvinnolobby startades för åtta år sedan, beräknade man att kvinnor arbetade gratis från klockan 15:51 varje dag jämfört med män. Idag har klockslaget flyttats fram till klockan 16:09, vilket är ett steg i rätt riktning!

Fortsätter lönerna att utvecklas i samma takt som tidigare kommer det dock att ta cirka 23 år för kvinnor att få lika lön som män. Vilket inte är snabbt nog enligt många!

– I år är det 40 år sedan det blev förbjudet att lönediskriminera, ändå fortsätter arbetsgivare betala ojämställda löner utan att det får några konsekvenser. Nu krävs hårdare tag mot de arbetsgivare som inte åtgärdar osakliga löneskillnader. Det ska kosta att lönediskriminera, säger Clara Berglund, generalsekreterare för Sveriges Kvinnolobby. 

I Sverige ställer lagen krav på att arbetsgivare ska genomföra en lönekartläggning varje år för att upptäcka och åtgärda osakliga löneskillnader. Men det är långt ifrån alla arbetsgivare som följer detta. 


Om din chef inte vill eller kan ge dig en högre lön så finns det ännu hopp för att du ska kunna få ut lite till av ditt lönesamtal – om du frågar efter rätt saker. Se mer i videon nedan!

Mer: 

Det är viktigast när unga söker jobb - stora skillnader mellan könen

5 argument att använda på lönesamtalet - om du vill ha högre lön