Är du ofta stressad? Då kan det bero på din personlighet

Är du ofta stressad? Då kan det bero på din personlighet
Är du ofta stressad? Då kan det bero på din personlighet. - Foto: Creative Lab/Shutterstock.com
Dela på Pinterest
Stress är något som många känner dagligen. Men hur vi reagerar på stress kan vara variera från person till person och faktiskt bero på vilken personlighetstyp du har. Läs mer om det här!

Stress kan bero på olika orsaker. Till exempel kan det vara en skoluppgift som ska skickas in i tid, något jobbigt som hänt i privatlivet eller att ens att-göra lista svämmar över med saker på grund av tidsbrist. 

Folkhälsomyndigheten gjorde under 2018 en enkät som visade att 35 procent av kvinnorna i åldrarna 16-29 år kände sig stressade. Av männen var det 18 procent som svarade samma sak. 

Din personlighetstyp påverkar stressnivån

Alla reagerar olika på stress och det skiljer sig från person till person hur man visar det. Vissa kan bli arga och irriterade i stressade situationer. Medan andra flyr från sina måsten genom att skjuta upp saker – som i slutändan gör personen riktigt stressad. 

Författarna Mary Dempsey och Rene Tihista har skrivit boken "Stress Personalities: A Look Inside Ourselves" som tar upp olika personlighetstyper och hur de påverkas av stress. Genom att arrangera workshops för stresshantering urskiljde de sju olika personlighetstyper. Med hjälp av Psychology Today listar vi typerna nedanför.

Det här är de 7 olika personlighetstyperna

Behagaren

Behagaren är ofta den som ger och inte får något tillbaka. De kan ta på sig att göra en uppgift som någon annan inte hinner – även fast de själva inte ens hinner. Allt för att alla andra ska ha det bra. Med tiden kan de känna sig otacksamma över att aldrig få något tillbaka. Personerna måste öva på att säga "nej" för att inte själva gå in i väggen av stress. 

Tidshållaren

Det här är personer som lätt tar på sig för mycket och bokar in sig på saker de absolut inte har tid för. Den här personlighetstypen gör allt för att själv känna sig uppskattad och nöjd – som i sin tur kan leda till ångest för att personen tar på sig för mycket. 

Jämföraren

Den här personlighetstypen kan många i dagens samhälle känna igen sig i, nämligen att jämt och ständigt jämföra sig med andra. Det kan vara alltifrån betyg till andras framgångar. Något som i sin tur kan leda till utbrändhet, då man vill leva upp till omgivningens förväntningar. Då de alltid vill vara bäst och nummer ett.

Foto: Dean Drobot/Shutterstock.com

Lurendrejaren

Ett typiskt signalment för lurendrejaren är att de ofta skjuter upp saker till sista stund och inte inser vilket hårt arbete och tid det ligger bakom vissa uppgifter. De ogillar även att hantera konflikter och undviker det i allra högsta grad.

Kritikern

Kritikern är den personlighetstypen som har för höga krav på sig själv och oftast hamnar i en negativ spiral. Om saker inte går som de vill tenderar de att kritisera sig själva över sina misstag.

Oroaren

Det här är den personlighetstypen som oroar sig över saker jämt och ständigt! Det är främst saker som inte hänt som gör personen oroad och därmed stressad. Oroaren hatar det oförutsägbara och vill ha allting planerat sedan innan och upplever det jobbigt ifall dessa saker inte sker.

Den arga

Till skillnad från den första personlighetstypen som vill allas bästa, reagerar den här personlighetstypen med ilska. Om du någon gång stött på en person som haft en otrevlig ton kan det vara för att personen är stressad. Det kan lätt leda till en dålig stämning och att andra undviker personen. 


Att stressa för mycket är aldrig bra. Om det håller i sig för länge kan det i sin tur leda till utbrändhet. I videon nedan listar vi vanliga tecken på att du har drabbats av utmattningssyndrom.

Mer: 

6 tips på hur du kan tysta din inre kritiker - för gott

4 frågor som avslöjar om du är för stressad på jobbet