Coronaviruset – därför borde du rengöra din mobil oftare

Så länge finns coronaviruset på din mobiltelefon.
Så länge finns coronaviruset på din mobiltelefon. - Foto: andersphoto/Shutterstock.com
Dela på Pinterest
Att tvätta händerna ofta och hosta i armvecket är viktiga råd från Folkhälsomyndigheten för att minska spridningen av coronaviruset. Men det är lika viktigt att rengöra sin mobil.

Spridningen av coronaviruset sker främst genom "kontakt med droppar och sekret från luftvägarna. Överföring av droppar och sekret kan ske direkt från hostningar och nysningar, så kallad droppsmitta, eller vid kontakt mellan personer, så kallad direkt kontaktsmitta", enligt Folkhälsomyndigheten.

Det är inte bara en god handhygien som krävs vid virustider, utan virus och andra bakterier kan även finnas på föremål runt omkring oss. Visste du att din mobiltelefon är en riktig bakteriefälla?

I en studie presenterad av tidningen USA Today har forskare från University of Arizona undersökt hur smutsig en mobiltelefon egentligen är. Resultatet visade att telefoner är hela sju gånger smutsigare än en toalett! Därför är det väldigt viktigt att desinficera din mobiltelefon då och då.

Men vet du egentligen hur länge viruset finns kvar på din mobiltelefon?

Vad säger studier om coronaviruset och mobiler?

Enligt en tysk studie från februari 2020 kan viruset överleva en längre tid beroende på vilka ytor som viruset hamnar på. I rapporten är det 22 olika studier som granskat hur länge coronaviruset överlever på olika material och ytor. Bland annat metall, glas och plast skriver tidningen The Oprah Magazine.

I studien kom de fram till att coronaviruset kan leva upp till nio dagar på din mobiltelefon.

Oklart kring smittspridning via ytor och föremål menar Folkhälsomyndigheten

På Folkhälsomyndighetens hemsida skriver de hur viruset kan smittas via föremål."Det är fortfarande oklart om så kallad indirekt kontaktsmitta, det vill säga spridning via droppar som landat på ytor eller föremål, har någon betydelse för spridning av covid-19."

Foto: nikkimeel/Shutterstock.com

Så rengör du din mobil på bästa sätt

USA Today finns råd att följa för hur du kan rengöra din mobil på bästa sätt och utifrån vilken typ av mobil du har. Nedan är olika produkter du kan använda dig av:

– Mikrofiberduk för att torka av skärmen med.

– Bomullspad eller tops med desinfektionsmedel för att torka av skärmen (om ytan klarar det).

– Specifika rengöringsservetter för skärm.

– Vatten (beroende på om din mobil är vattentät) för att torka av skärmen.

– Bomullspinnar för att komma åt emellan knappar och andra små utrymmen.


Coronaviruset, och oron, sprider sig världen över. I videon nedan får du svar på vanliga frågor och svar du förmodligen undrar över.

Mer:

Coronaviruset - här är alla frågor och svar du undrar över

Hur krisförberedd är du? 4 saker att tänka på

36 saker att göra inomhus - när man har tråkigt