Så hjälper du andra i coronatider – 4 tips som gör skillnad

Sprid lite positivitet genom att hjälpa andra i dessa coronatider! - Foto: Foto: Igisheva Maria & Anton Mukhin/Shutterstock.com
Dela på Pinterest
Det är många som är oroliga för coronaviruset och desto fler som kan behöva en hjälpande hand. Här är fyra saker du kan göra för att hjälpa till och sprida lite positivitet!

I takt med att coronaviruset fortsätter att sprida sig har många svenskar valt att gå ihop för att hjälpa varandra och det finns faktiskt en hel del saker du kan göra om du är frisk och symptomfri. Något så enkelt som att sprida lite positivitet genom att skicka iväg ett fint sms kan hjälpa någon som känner sig ensam och orolig. Dessutom är det extra viktigt att vi skyddar och hjälper de som är äldre och har underliggande sjukdomar.

Så här kan du hjälpa till

Hjälp till med handling  

Vill du värna om de äldre och sjuka kan du gå med i Facebook gruppen "Corona - hjälp till med inköp av livsmedel till riskgrupper" där man kan hjälpa människor som befinner sig i riskgrupperna. Då dessa personer inte bör eller har möjlighet att ta sig till mataffären eller apoteket kan du som är frisk och symptomfri hjälpa dessa genom att starta och skriva ut en så kallad "hjälp-kontakt" på Facebook-sidan.

Kolla med dina grannar 

Har du grannar som kanske tillhör riskgrupperna eller som du vill värna om och visa ditt stöd för, kan du antingen ringa dem själv eller maila din förening och be dem kolla om det finns något du kan göra. Undvik dock att själv plinga på och fråga om de behöver hjälp med något då smittorisken just nu är hög i Sverige. 

Skicka fina meddelanden 

I tider som dessa, när många är oroliga, ängsliga och upplever panik kan det vara en bra idé att skicka iväg fina och kärleksfulla meddelanden till dina nära och kära. Genom att visa lite extra kärlek, fråga om någon behöver hjälp eller bara genom att visa att man finns där för varandra, kan vi alla sprida lite positivitet till dem vi värnar om. 

Glöm inte våra pälsklingar!

Våra fyrbenta vänner får inte glömmas bort. Kanske är din granne, kompis eller någon släkting sjuk och sitter i karantän med en liten stackars hund som behöver rastas. Erbjud dig att ta ut hunden på promenad och var inte heller rädd för att hunden ska överföra smittan till dig. Det har visat sig att hundar och andra husdjur inte kan bli smittade av coronaviruset.


Vatten, värme, kommunikation och mat – det är det viktigaste att vara förberedd på vid en kris. Här är allmänna råd och tips på vad du ska tänka lite extra på! Se mer i videon nedan. 

Mer:

Coronaviruset - här är alla frågor och svar du undrar över

Är du ofta stressad? Då kan det bero på din personlighet