4 enkla andningsövningar för att minska oro

Andningsövningar minska oro
Enkla andningsövningar för att minska oro. - Foto: Foto: Yulia Grigoryeva & Tonio_75/Shutterstock.com
Dela på Pinterest
Att känna sig orolig och ängslig kan vara oerhört stressfullt men det finns faktiskt vissa knep du kan ta till för att minska på den där jobbiga känslan. Här har vi listat 4 enkla andningsövningar att göra!

Det kan vara svårt att veta vad man kan eller bör göra för att minska på sin egen oro. Svaret stavas andningsövningar. Genom att lära sig att kontrollera sin andning vid stressfulla situationer minskar du inte bara på oron, du blir lugnar, får bättre kontroll över din kropp och dessutom ökar du din närvaro och koncentration. 

Här är fyra enkla andningsövningar som alla kan göra! 

1. Fyra sekunders andning

En enkel övning för att återfinna lugnet i en stressig och orolig situation är att utföra en fyrkantig andning. Övningen går ut på att andas in i fyra sekund, hålla inne luften i lungorna i fyra sekunder, andas ut under fyra sekunder och sedan hålla andan i fyra sekunder. 

2. Lokalisera andningen

För att bemästra din andningsteknik kan du försöka att lokalisera din andning. Börja med att ta ett djupt andetag långsamt och blås sedan ut luften. Fortsätt så och fundera samtidigt vart din andning kommer ifrån. Är det från magen eller är det från bröstkorgen? 

3. Andas i en fyrkant

Att andas i vad som kallas för en fyrkant är bra för att få kontroll på andningen. Blunda och föreställ dig en fyrkant. Det kan vara en dörr eller en ram. Föreställd dig att du är i ett av kantens hörn och andas sedan in djupt. Fortsätt att suga in luft sakta medans du föreställer dig att du förflyttar dig till ett annat hörn. Då kan du andas ut sakta. Räkna sedan till fyra innan du gör nästa förflyttning.

4. Andas med hjälp av näsan 

Denna övning är till för dig som vill slappna av. Du börjar med att täppa till ena näsborren och samtidigt tar ett djupt andetag i den andra näsborren. Sedan byter du sida och gör likadant. Fortsätt så i cirka fem minuter!


Stress är något som många känner dagligen. Men hur vi reagerar på stress kan vara variera från person till person och faktiskt bero på vilken personlighetstyp du har. Se mer i videon nedan. 

Mer:

4 tips på hur du blir mindre orolig för coronaviruset

5 saker du kan göra hemma om du är rastlös