Att veta hur man ska göra för att hjälpa någon som mår dåligt kan vara svårt och ännu svårare kan det vara att veta hur man ska prata med den personen. Organisationen Suicidezero har därför listat fyra värdefulla tips på hur man ska gå tillväga!
1. Uppmärksamma ändrat beteende
Det kan vara svårt att avgöra om en närstående inte mår bra eftersom alla reagerar och beter sig olika. Ett tips är därför att uppmärksamma ett ändrat beteende. Det kan handla om att personen drar sig undan sociala sammanhang eller inte längre vill göra sånt som hen tidigare gillat. Man kan också titta om personen blir mer aggressiv eller utåtagerande eller om hen får problem med sömn, mat eller liknande.
2. Fråga respektfullt
Om du märker av ett ändrat beteende och vill kolla hur personen mår, ska du fråga hen på ett respektfullt sätt. Exempelvis genom att säga "jag vill höra hur du mår" eller "jag känner inte riktigt igen dig". Beroende på vad du får för svar, bör du vara uppmärksam och nästan lite artigt påträngande. Om personen svara med ett kort "bra", bör du inte godta det och ge upp. Fortsätt att fråga vidare och var noga med att säga att du gärna lyssnar.
3. Ha tålamod och visa att du har tid
Hur pratar man då med nån som mår dåligt? Jo, ha tålamod, lyssna och visa att du har tid för personen. Personer som mår dåligt kan ha svårt att uttrycka vad de känner. De kan också ha svårt att sätta ord på sina känslor. Visa därför att du finns där och att du gärna lyssnar när personen vill prata.
4. Var tydlig om du misstänker självmordstankar
För att få en så tydligt bild som möjligt om hur personen mår är det bra att ställa öppna frågor så att personen måste utveckla sina svar. Använd därför frågeord som "när" och "hur". Om personen svarar kort och inte visar intresse för att vilja utveckla sina svar, bör du ställa mer specifika frågor som är lättare att svara på. Dessutom bör man vara ännu tydligare och rakare med frågor som rör självmordstankar. Fråga rakt ut: "Har du självmordstankar?". Beroende på vilket svar du får, kan du tydligt se om personen tänkt på detta eller inte.
Hit kan du vända dig om du behöver hjälp
1177 vårdguiden ger hjälp via hemsida och telefon. Du kan också ringa till din vårdcentral. Psykiatriska kliniker kan man ringa direkt till och göra en "egenanmälan". Det krävs alltså inte någon remiss för att få en bedömning.
- Kontakta vårdcentral eller din lokala psykiatriska akutmottagning
- Ring MIND
- Ring vårdguiden 1177
Om situationen är akut: Ring 112 eller uppsök vård på en psykiatrisk akutmottagning. Sök på internet för att se vilken psykiatrisk akutmottagning finns i närheten.
Enligt drömtolkning så kan vissa drömmar grunda sig i att du är undermedvetet stressad. Även om drömmar är högst personliga så är det kanske bra att ta sig en funderare på hur stressad du egentligen är om de här drömmarna dyker upp om nätterna. Se mer i videon nedan.
Mer: