6 myter om solskydd - som du bör veta om

6 myter om solskydd - som du bör veta. - Foto: Foto: Look Studio/Shutterstock.com
Dela på Pinterest
Vad är egentligen sant och falsk om solskydd? Behöver verkligen solbrända personer smörja in sig och hur är det nu om man sitter i skuggan? Här är alla svaren!

I takt med att våren och sommaren är på väg, är det även dags att börja tänka på att smörja in sig med solskydd för att skydda huden. Men vad är egentligen sant och falsk när det kommer till solskyddsfaktor? Här  är myter om solskydd hämtade från Evy Technology och Apoteket, som alla bör veta om!

1. "Solskydd behövs inte i skuggan"

En väldigt vanlig myt om solskydd är att det inte behövs om man befinner sig i skuggan eller om det är molnigt. 80 procent av UV-strålarna från solen kan faktiskt lysa igenom molnen och om det är torrdis ute, kan exponeringen av UV-strålarna öka. Med andra ord, använd solskydd även om det är molnigt ute!

2. "Solbränna skyddar mot solen"

Även om du har en solbränd hud, behöver den skydd. Så kallade UVA-strålar från solen kan penetrera längre ner i huden oavsett om du är solbränd eller inte. Därför bör du skydda dig med solskyddsfaktor oavsett om du är solbränd eller inte. Solbränna skyddar alltså inte mot solen. 

3. "Solskydd motverkar inte hudcancer"

Dagens solskydd är betydligt mer effektiv än de som fanns på marknaden för 15-20 år sedan. Allt eftersom utvecklingen fått framåt har man kunnat se att solskydd ger en positiv effekt på huden och därför bör man använda solskyddsfaktor för att motverka hudcancer. 

4. "Kroppen får inte i sig D-vitamin om man använder solskydd"

Ännu en myt som inte stämmer. Oavsett om vi använder solskydd eller ej, får kroppen i sig D-vitamin. Det räcker med att vi vistas i solen en kort stund för att vi ska få i oss dagsbehovet av D-vitamin. Dock behövs en ganska stark UVB-strålning så den viktigaste källan av D-vitamin kommer från kosten. 

5. "Om man är ljus i hyn och smörjer in sig med solskydd blir man inte brun" 

En vanligt förekommande myt om solskydd är att om man har ljusare pigment i huden och smörjer in sig med solskyddsfaktor, blir man inte brun. Detta stämmer inte. Du blir brun men inte bränd eftersom du skyddar dig med solskyddsfaktor. Dessutom tenderar färgen du får att hålla längre. 

6. "Om man har mörk hy behöver man inte använda solskydd"

Personer med mörkare pigment i hyn har ett bättre skydd mot solens starka strålar än de med ljus hud. Men viktigt att veta är att man fortfarande kan bränna sig och få solskador som soleksem eller pigmentförändringar. Se därför till att skydda dig även om du är mörk i hyn. 


Att bränna sig i solen är smärtsamt, jobbigt och farligt. Men du kan hjälpa huden att återhämta sig. Ta reda på hur du svalkar och återfuktar huden bäst. Se mer i videon nedan. 

Mer:

Så får du jämn solbränna när du solar - 8 saker att tänka på

Så vet du hur hög SPF som passar din hud