Blossa släpper årligen en ny smak av deras berömda glögg och nu har de tagit kreativiteten ett steg längre. I år färdas vi till en stad belägen vid foten av Atlasbergen i Nordarika. Gillar du mynta, ingefära, grönt te och traditionella glöggkryddor? Då kommer du älska årets glögg!
Årets glögg – ett hantverk av Maghrebi-te
Mynta, pomerans, ingefära och kanel. Blossa 20 Myntathé är äntligen här! Inspirerad av traditionella teceremonier i kombination med klassiska juldofter ser årets glögg ut att bli en riktig favorit för många.
– Maghrebi-te framställs på ett ceremoniellt vis; det tar tid att brygga och avnjuts varmt i sociala sammanhang. Här ser vi likheter med vår glögg som även den förknippas med vänner och familj som framställs hantverksmässigt och omsorgsfullt över tid, säger Åsa Orsvärn, Chief Blender för Blossa, i ett pressmeddelande.
Årets glögg för 2020 har en vit bas med en slät, fräsch doft av grönt te, ingefära och mynta. Åsa Orsvärn beskriver smaken som sträv och söt, och tillägger i pressmeddelandet:
– Myntan i sin tur bidrar med en ton av friskhet som svarar upp mot det söta.
Åtnjut drycken varm och ställ fram en skål daddlar och fikon – eller servera glöggen kall som en festlig välkomstdrink.
Recept på lyxig “Glubbel” – Glögg med bubbel
En mousserande glöggdrink som klättrar i popularitet är “Glubbel” – ja, alltså, glögg och bubbel. För dig som inte har provat drinken än rekommenderar vi att testa den!
½ dl av årets glögg kall
1 dl mousserande vin – förslagsvis prosecco eller cava
Färsk mynta
Lime
Is
Blanda lime, is och färsk mynta – använd gärna en shaker. Tillsätt årets glögg och mousserande vin. Blanda med en sked och häll upp i snygga glas.
Det går även att göra en alkoholfri variant: spana in den vita alkoholfria glöggen från Blossa som passar fint med alkoholfri äppelcider.
Årets glöggsmaker genom åren – toppar och… ja, floppar
Mycket har hänt sedan Erik XIV satte Sverige på glöggkartan med sitt kryddade rödvin utblandat med mjölk (ja, du läste rätt). Som tur är har Blossas årgångsglögg inte varit i närheten av något så fruktansvärt.
Traditionen med att lansera årets glögg fyller 17 år. En del har trendat och blivit omåttligt populära – medan andra har avfärdats och kritiserats hårt. Det finns några varianter som sticker ut i smakutbudet. Det är inte bara smakerna som fascinerar, även flaskorna säljs som samlarobjekt på auktionssajter som Tradera.
Årets glögg som stuckit
2010 Saffran – favoriten som återkommer även i år med saffran och konjak
2011 Arabica – glögg med kaffesmak
2016 Kråkbär – lätt rökig men med karaktäristisk glöggsmak
2017 Old Delhi – mango, spiskummin och chili
Vill du veta glöggsmaken år 2019? Se här.