6 saker som smakar illa efter corona

Kaffe som smakar illa
Kaffe som smakar illa verkar vara den vanligaste smakförändringen bland coronadrabbade - Foto: mama_mia/shutterstock
Dela på Pinterest
Kaffe smakar illa, stekt mat osar cigarettrök. Känner du igen dig? Vi har listat 6 saker som smakar annorlunda efter corona.

Så här beskriver coronadrabbade sina konstiga smaker

Förändrat – eller försämrat – smaksinne verkar vara en allt vanligare verklighet för någon som varit sjuk i covid-19. Är kaffe som smakar illa något du känner igen dig i? Här listar vi 6 konstiga förändringar i smaksinnet i och med corona!

1. Kaffe smakar gammalt och surt

Känner du igen dig? Många som har drabbats av coronaviruset berättar om kaffe som rent av smakar äckligt. Kaffet sägs smaka surt, bränt eller härsket – så illa att en del upplever att det är odrickbart. 

2. Yoghurt smakar... ingenting?

Många beskriver smaken av yoghurt som otrevlig, “vidrig” eller bara som en väldigt märklig upplevelse. Ungefär på samma sätt som chiapudding kan smaka första gången.

3. Vanilj – nej tack efter corona

En del beskriver smaken av vanilj som nästintill outhärdlig. Istället för att försvinna är det många som upplever en smakförstärkning av vanilj: smaken sticker upp för mycket och förvränger en annars god och krämig vaniljglass. 

4. Het och stark mat en upplevelse i sig

Har du också paniklagat en het chiligryta bara för att se om dina smaklökar får reagera på lite smakbomber? Då har du säkert också tuggat runt på maten och försökt leta efter de kryddstarka smakerna. Spiskummin, koriander, curry – känner du något?

5. Rå lök – 0 smak men sticker i näsan

Har du också sett videos på folk som äter rå lök efter corona? Smakar inget men sticker och bränner i munnen och näsan. Tårande ögon vittnar förstås också om att det inte direkt är den råa löken det är fel på…

6. Stekt mat luktar cigarettrök

Står du och steker din mat i godan ro har du säkert upptäckt att maten plötsligt osar cigarettrök. Kanske inte en så rolig lukt som du ska bjuda familjen på. Trösta dig med att det här bara är din egen upplevelse!

Hjälp! Hur får jag tillbaka smaksinnet?

Självklart är det inte roligt att leva utan de känslor som smakerna i mat och andra goda saker kan frambringa. Om du märker att ditt smaksinne har försämrats eller försvunnit helt kan du börja med att träna upp ditt luktsinne. Dessa två sinnen går hand i hand. Känner du ingen lukt så fungerar sällan smaksinnet som det ska. Det finns inga garantier eller bevis som visar på att alla som har förlorat smaksinnet i samband med corona får tillbaka det helt och hållet – men det finns några saker som du själv kan göra för att påverka. 

Luktsinnet kan du träna upp genom att exponera dig för många hushållsdofter som exempelvis kryddor och te. Det är viktigt att du exponerar dig ofta för dofter som du känner igen och försöker fokusera på de svaga intryck som dessa dofterna kan ge dig.

Nu håller vi tummarna på att du snart får din lukt och ditt smaksinne tillbaka efter corona! En del som har vittnat om att kaffet smakar illa har till exempel börjat vänja sig tillbaka vid smaken och dricker kaffe precis som vanligt igen.

Läs mer: 
Så tränar du upp luktsinnet igen efter corona
Så hjälper du andra i coronatider – 4 tips som gör skillnad