Några av de vanligaste frågorna folk undrar över när det kommer till alkohol är hur lång tid det tar att förbränna och vad som händer i kroppen när man dricker. Kan man påskynda alkoholförbränningen? Blir kvinnor lättare berusade än män? Vi har snackat med Karin, som är VD på IQ, en organisation som verkar för en smartare syn på alkohol. Så här säger hon!
1. Hur lång tid tar det för alkohol att gå ur kroppen?
Förbränning av alkohol tar tid och går faktiskt inte att påskynda. Tricken kan vara många, men enligt Karin på IQ tar förbränningen lika lång tid oavsett vad man gör. Vet du hur lång tid det tar att bli helt nykter efter att man har druckit en liten burk starköl (33 cl)? I snitt över två timmar!
– Det varierar hur länge alkoholen stannar kvar i kroppen hos olika personer men en tumregel är att man förbränner 0,1 gram alkohol per kilo kroppsvikt och timme, säger hon i en intervju med Modette.
2. Blir kvinnor lättare berusade av alkohol än män?
Känsligheten för alkohol ökar med stigande ålder, bland annat på grund av ändrad ämnesomsättning. Karin menar att man ofta känner av det när man närmar sig medelåldern.
– Eftersom kvinnor i allmänhet väger mindre och har mindre mängd vatten i kroppen än män, blir en kvinna genomsnittligt mer berusad om hon dricker samma mängd alkohol som en man.
3. Vad händer i kroppen när man slutar dricka alkohol?
Din fysiska och psykiska hälsa kommer förbättras relativt fort när du slutar dricka alkohol. Sömnen är här en viktig faktor som kommer bli bättre och i sin tur göra dig lugnare och gladare. Du kommer också känna mindre oro och bli piggare.
– Redan en vit månad kan ha positiva effekter på din hälsa. Det blir medicinska effekter på organ, men även psykologiska och sociala effekter redan efter en månad. En vit månad blir som en slags hälsokur man gör, det går ganska snabbt att förbättra till exempel levervärden eller blodfetter, berättar Karin på IQ.
4. Hur påverkar alkohol kroppen fysiskt?
Alkohol påverkar hela vår kropp negativt, både in- och utsidan.
– Enligt världshälsoorganisationen, WHO, finns det mer än 60 sjukdomar som har sitt samband med hög alkoholkonsumtion, bland annat cancer.
5. Om man blir väldigt lättpåverkad av alkohol eller "tål mindre", vad kan det bero på?
Alla har olika tolerans mot alkohol. Kön, ålder och vikt är några saker som kan påverka hur mycket man tål.
– Men också hur van man är att dricka alkohol. Men även om du druckit dig till en högre tolerans så skadar alkoholen fortfarande dig, även om du inte märker det på samma sätt.
Karin fortsätter.
– Det kan också vara saker i vår omvärld som påverkar oss psykiskt så att vi inte kan hantera alkohol lika bra.
6. Hur har man ett smart förhållningssätt till alkohol?
Hur mycket dricker du? Påverkar jag andra negativt? Det är några frågor du kan ställa dig själv.
– Att ha ett smart förhållningssätt till alkohol innebär att man till exempel reflekterar över hur mycket man dricker, att man funderar på om ens drickande påverkar andra negativt och att man i sådant fall ändrar sitt beteende.
Sedan finns det några saker man absolut inte får glömma bort enligt Karin.
– Det handlar om att själv bestämma hur mycket man dricker och inte låta sig påverkas av andra. Och låta andra avstå alkohol, alkotjata aldrig på någon annan!
Känner du att du har dåliga alkoholvanor? Här kan du göra IQ:s självtest eller tipsa andra.
Mer:
Det här är straffet om du köper ut alkohol till en minderårig
Därför ska du inte köpa ut alkohol – och så argumenterar du emot