Clubhouse – allt du behöver veta om den nya appen

Bild på appen clubhouse
Allt du behöver veta om appen Clubhouse! Foto: William Krause/Unsplash - Foto: Photo by William Krause on Unsplash
Dela på Pinterest
Ingen av oss har väl missat den hetaste snackisen just nu? Clubhouse! Men är du inte inbjuden så är det stor sannolikhet att du inte har stenkoll på vad det är, eller hur det fungerar. Vi reder ut alla dina frågor om det nya sociala mediet!

Hur startade det?

Clubhouse grundades av entreprenörerna Paul Davidsen och Rohan Seth från Silicon Valley. Plattformen lanserades redan i mars 2020 men hade då bara 1500 användare. Idag, tio månader senare, har antalet användare skjutit i höjden och huserar nu miljontals medlemmar runt om i världen.

Så vad är Clubhouse?

Clubhouse är en röstbaserat social plattform, där du som användare kan gå in i olika “rum” och lyssna, eller själv vara delaktig, i människors samtal. Föreställ dig en live-podd där människor har konversationer under olika teman. Du ser ingen bild, video och kan heller inte chatta, men lyssna helt fritt på dessa olika samtal. Ett rum kan bestå av några få till över tusen lyssnare. Du som startar rummet blir moderator och väljer själv om du tillåter någon annan att tala i samma rum. 

Så här fungerar ett rum

Ett rum har ungefär som en "scen", där alla som moderatorn bjudit in som "speaker" får använda mikrofonen fritt under en diskussion. Under "scenen" finns lyssnarna. Går du in i ett rum kommer du alltså inte hamna direkt i rampljuset, och din mikrofon kommer inte vara på.

Så här gör du om du blir uppbjuden som "speaker" i ett stort rum:

  • Mute:a din mikrofon i högra hörnet om du inte tänker prata
  • Vänta tills de som håller i samtalet tilltalar dig
  • Börja inte med att säga "tja, hur är läget?" utan dyk direkt in i diskussionen
  • Håll dig kortfattad, till exempel om du vill ställa en fråga eller komma med en synpunkt

Ett rum i Clubhouse som diskuterats en del på sociala medier var “Margaux förlovning” som bland annat Bloggbevakning skrev om här

Hur blir man inbjuden?

Det blir som ringar på vattnet. Så fort någon är inbjuden kan den även bjuda in dig. Alltså krävs en personlig inbjudan för att vara med i Clubhouse. Varje användare får bjuda in två personer var, och ju mer du använder appen desto fler kan du bjuda in. Det är dels det som gör mediet lite hemlighetsfullt.

Så här ser det ut om du inte är inbjuden… 

Hur laddar jag ner appen?

Via App Store. Du har dessvärre inte tillgång till appen om du har en Android. Men förhoppningsvis blir det tillgängligt för Android i framtiden. 

När du blivit inbjuden...

Du registrerar dig via länken du fått skickad till dig och uppger därefter ditt telefonnummer. Sedan är det bara att följa ämnen och även personer du är intresserad av och gå in i dessa seminarieliknande rum. Likt andra sociala medier får du upp förslag på rum som algoritmen avgör. Följer du flest svenska användare är det troligtvis de rummen du får upp. När du väl går in i ett rum så hörs du inte men kan räcka upp handen för att få tala. Det går även att skapa privata rum med dina vänner. 

Vad gör appen unik?

Till skillnad från Tiktok, Snapchat och Instagram är det här bara ett ljudbaserat forum. Du kan exempelvis lyssna på ett livesamtal med din favoritartist, eller bara gossip om någon kändis. Idag handlar de flesta sociala medier om bilder och det här blir därför inte lika ytligt. Och sedan kan ju inte vem som helst gå med utan det kräver en specifik inbjudan.

Clubhouse är appen som är på allas läppar. Foto: Ketut Subiyanto/Pexels

Källor: JoinclubhousePcmagInfluencermarketinghub

Övrig fotokälla: Unsplash

Läs mer:

PMS-semlan – här kan du köpa den

Bästa träningsklockan - våra favoriter