Möt kvinnorna bakom PMS-podden: "Måste vara enklare att få hjälp"

PMS-podden
Jenny Öhrn Segolsson och Charlie Michaelsen driver PMS-podden. - Foto: Ylva Sundgren
Dela på Pinterest
Kramper, illamående och ångest kan många kvinnor känna igen sig i när mensen närmar sig, men det är få som vet hur illa kvinnor kan må av sin PMS. Det är något Jenny Öhrn Segolsson och Charlie Michaelsen vill ändra på. Tillsammans driver de den populära PMS-podden.

De flesta kvinnor har nog upplevt hur kroppen mår dåligt och förändras på olika sätt under menscykeln. Även psyket kan ta hårda smällar i form av ångest och i vissa fall leda till längre perioder av depression. Modette har pratat med Jenny Öhrn Segolsson och Charlie Michaelsen som under sex års tid har sysslat med att gräva på djupet för att lära sig allt om PMS. 

Så kom PMS-podden till

Efter att Charlie hade fött sitt första barn började hon må väldigt dåligt och bestämde sig för att logga sitt mående. Hon kunde då se återkommande mönster kopplat till var i menscykeln hon befann sig och kom fram till att det måste röra sig om PMS. 

– Då uppstod idén om podden, om vi kände på det här sättet, kan vi knappast vara ensamma om att känna så, förklarar Jenny och Charlie nickar instämmande.

De gick in med inställningen att hitta “det gyllene pillret” som skulle bota kvinnors problem med PMS, men det visade sig vara mycket svårare än de hade väntat sig. Det finns nämligen inte så mycket forskning på just kvinnor och PMS. 

– Att leta efter forskning om PMS är inte som att leta efter forskning på till exempel viagra där det finns hur mycket som helst, säger Jenny.

Läs också: PMS och PMDS: Diagnos, symtom och behandling

Det här kan hjälpa mot PMS

Charlie och Jenny tog därför saken i egna händer och testade under två års tid olika metoder och medel för att se vad som faktiskt hjälper. De insåg ganska snart att lika lite som det forskas på kvinnor med grov PMS – lika lite hjälpmedel finns det att få. Några saker som både Jenny och Charlie ändå kan säga med säkerhet är att alla människor fungerar på olika sätt, något som hjälper den ena kanske inte alls fungerar för en annan. 

Men det finns några saker som underlättar, i alla fall enligt Charlie och Jenny. Enligt tjejerna är det viktigt att få ordentligt med sömn, äta regelbundet, undvika alkohol och socker samt att röra på sig i alla olika former. 

– Alla kvinnor fungerar olika och vi insåg ju också, efter att vi testat alla möjliga metoder, att olika saker hjälper för olika människor, säger de.

Håll koll på humöret – låt din partner veta

Jenny och Charlie tycker även att det är viktigt för kvinnans partner att ha koll på var i cykeln hon befinner sig. Jenny berättar att både hon och hennes man faktiskt har en app för att följa upp.

– Då är vi båda medvetna om att det kan ha att göra med PMS om jag agerar på ett visst sätt, säger hon i en intervju med Modette.

Foto: Ylva Sundgren

“Ska inte vara en klassfråga”

Jenny och Charlie vill att alla kvinnor ska bli mer medvetna om sin PMS. Deras egna resa för att förstå sig på problematiken har lett till många timmar hos psykolog och flera besök hos läkare som inte tagit deras välmående på allvar. Att det krävs mycket mer forskning i ämnet är inget som någon av dem tvivlar på.

– Det finns ju en del kliniker och människor som specialiserar sig på PMS, men antingen är det en metod där du endast ska äta dyra råvaror eller behandlingar för fler tusen kronor. Alla kvinnor har inte råd med det, menar Jenny.

Frågan om att få hjälp för PMS ska inte behöva vara en klassfråga och de båda håller med om att det är problematiskt att det hamnar på individen att lösa sina problem. 

– Hjälpen vi hittar ska vara tillgänglig för alla kvinnor, säger Charlie.

Något “gyllene piller” har de ännu inte hittat, men de är positiva över den utveckling som skett senaste åren. Allt fler pratar om PMS och forskningen blir sakta men säkert större i ämnet, vilket de båda tycker är positivt.

– Vi tycker absolut att det finns en mer öppenhet i ämnet och att det är en trend som växer!

Mer:

Nu kommer PMS-semlan – här kan du köpa den

6 saker du måste känna till om dagen efter-piller

stats