PMDS är ganska vanligt bland kvinnor och senast pratade Zara Larsson ut om sjukdomen för att visa omvärlden att det är okej att inte alltid må bra. På sin Instastory berättar hon att diagnosen påverkar henne negativt.
”I mitt vardagliga liv (inte dagarna innan min mens) är jag en glad tjej, men min PMDS förstör mig och jag kan inte kontrollera mina känslor. Jag kan inte ens stå upp en sekund innan jag bäddar ner mig som en burrito i sängen på grund av ångest. Men förhoppningsvis får jag medicin utskriven snart”.
Men har du egentligen koll på begreppen och vad diagnosen innebär? Här reder vi ut skillnaden.
Vad är PMS?
PMS betyder premenstruellt dysforiskt syndrom och innebär att man får humörförändringar innan mens. Vissa kan känna av PMS, medan andra inte alls får några symtom.
Vad är PMDS?
PMDS liknar PMS och kommer också dagarna innan mensen. Dessa symptom kan ge ångest och likna en depression. Vårdguiden skriver att ungefär tre till fem procent av kvinnor som har mens har PMDS.
Varför man får PMS eller PMDS är fortfarande oklart, men forskarna tror att det kan ha att göra med ämnen som bildas när progesteron (ett hormon) bryts ner. För att slappna av och lindra besvären kan du träna och göra avslappningsövningar. Att minska stressen, äta bra mat och sova ordentligt är andra rekommendationer.
Symptom på PMS eller PMDS
Det finns ganska tydliga symtom på att du har PMS eller PMDS. Känner du igen fem av dessa påståenden några dagar innan du får mens eller de första dagarna under blödningen? Då kan du ha diagnosen PMDS. Vårdguiden skriver också att ett symtom ska vara bland de fyra översta i listan nedan.
– Du känner dig irriterad och lättretad.
– Du känner dig orolig och ångestfylld.
– Du får snabba humörsvängningar.
– Du känner dig nedstämd och får mindre lust att hitta på saker.
– Du känner dig trött och får mindre energi.
– Du får svårare att sova.
– Du blir svullen i kroppen och särskilt över magen.
– Du känner av spänningar i brösten eller att de blir ömma.
– Du får huvudvärk.
– Du blir hungrigare än vanligt och sugen på sött.
Så behandlar du diagnosen
Känner du att din PMS eller PMDS påverkar din vardag negativt i alldeles för hög utsträckning? PMS eller PMDS kan behandlas med antidepressivt läkemedel som är receptbelagt, p-piller eller med vätskedrivande läkemedel för att hjälpa att blockera effekten av vissa hormoner.
Kontakta vårdcentralen eller närmsta gynekolog för att få den rätta behandlingen för dig.
Källa: Vårdguiden
Efter att kändisen Carolina Gynning hade varit på en tantrakurs fick hon en idé om att dricka sin egen mens. Se mer i videon för att höra hennes tankar.
Mer:
Blöder du igenom tampongen på en timme? Då måste du läsa det här