Svettas du mycket? Detta kan det bero på!

Att svettas mycket kan bero på flera saker. - Foto: Unsplash.
Dela på Pinterest
Svettas mycket och ofta? Här är 5 saker det kan bero på!

Att svettas är helt normalt och tyder på att kroppen fungerar som den ska. Exempelvis gör vi det under heta sommardagar eller under ett träningspass. Mängden varierar men upplever du att du svettas onormalt mycket oavsett och ofta vid oönskade tillfällen? Detta kan det bero på: 

1.  Att svettas mycket kan bero på stress och oro

Om du svettas mycket kan en av orsakerna enligt 1177.se vara att du upplever ständig stress och oro. De menar att översvettning är en form av reaktion där kroppen förbereder sig på att försvara kroppen mot fiender. 

2. Att svettas mycket kan bero på att man dricker mycket alkohol 

Enligt 1177.se kan en annan orsak till att du svettas mycket kan vara att ditt intag av alkohol är för högt. Detta beror på att när man dricker alkohol ökar kroppstemperaturen genom att öka blodflödet och blodsockernivån. Kroppen försöker på så sätt kompensera intaget av alkohol genom att svettas mycket. 

Att svettas mycket kan bero på att man överkonsumerar alkohol. Foto: Unsplash.

3. Att svettas mycket kan bero på att man hamnat i klimakteriet

Under klimakteriet upplever man att man plötsligt blir väldigt väldigt varm och börjar svettas mycket. Enligt 1177.se  beror dessa ständiga svettningar på att kroppen en överproduktion av hormoner.  

4. Att svettas mycket kan bero på att man är vältränad

Att svettas mycket menar 1177.se kan bero på att du är vältränad. Apohem menar att om man tränar mycket blir svettkörtlarna bättre på att kyla ner kroppen. Så om man är vältränad och svettas mycket är det bara positivt!

5. Att svettas mycket kan bero på att man har diabetes 

1177.se menar att en annan bakomliggande faktor till att man svettas mycket beror på att man drabbats av diabetes. Vid exempelvis typ 2-diabetes har kroppen svårt att hålla blodsockernivån på en stabil nivå. En normal blodsockernivå ska ligga mellan 70 och 100 milligram per deciliter i fastande tillstånd. Men sjunker den under 70 kan effekterna just vara överdriven svettning. 

Källa: 1177.se 

Läs mer: 

6 träningsformer för dig som hatar att träna

Rosa, bruna eller gula flyktningar? Det här betyder färgen!