Rosa, bruna eller gula flytningar? Det här betyder färgen

Flytningar är toppen! Så länge du känner igen dem
Flytningar är toppen! Så länge du känner igen dem - Foto: Unsplash
Dela på Pinterest
Visste du att om du inte hade flytningar hade ditt underliv blivit torrt och skadat? Flytningarna är toppen för ditt underliv – och olika färger på flytningar kan berätta saker om din hälsa.

Flytningar är en naturlig del av underlivet. Många tjejer oroar sig för att flytningarna kanske är onormala, är alldeles för rikliga eller att de tyder på att något är fel. Så är det oftast inte. 

Varför ska man hålla koll på sina flytningar?

Flytningarna avslöjar mycket om din hälsa! De kan avslöja om du just nu är fertil, om du är frisk eller om du behöver kolla upp något! Lär känna ditt underliv och hur det ska lukta och se ut när allt faktiskt är precis som det ska. För ett friskt underliv ska faktiskt lukta! 

Läs också: Hur luktar ett friskt underliv? Barnmorskan svarar!

Flytningarnas färg ändras när de torkar eller får kontakt med luft

En bra sak att veta är att dina flytningar kan ändra färg när de torkar eller kommer i kontakt med luft. Ser du att dina trosor har bruna eller gula flytningar som är torra så beror det nog främst på att de ändrat färg när de torkat. 

Läs också: Det här händer med din vagina om du inte dricker vatten

Genomskinliga, slemmiga flytningar

Genomskinliga flytningar är vanligast när du har ägglossning. De är ofta slemmigare än vanligt och kan till och med kännas lite halkiga när du torkar dig efter att du kissat. Flytningarna har den här konsistensen för att öka dina chanser (eller kanske risken) att bli gravid. 

Helt normalt och betyder att du har ett friskt underliv, alltså!

Läs mer: Det här är bakteriell vaginos – och så vet du om du har det

Vattniga, mjölkvita flytningar som inte luktar konstigt

Om du får vattniga, “mjölkiga” flytningar som inte luktar något speciellt förutom din vanliga doft kan det faktiskt vara ett graviditetstecken. När du är gravid är det vanligt att flytningarna ökar och då kan det röra sig om dessa typer av flytningar. 

Var extra uppmärksam på när du ska ha mens nästa gång.

Illaluktande flytningar (som inte luktar syrligt)

Illaluktande flytningar är flytningar som inte luktar syrligt. Det är alltså inte så, att om ett underliv över huvud taget luktar något, så luktar det illa. Det är viktigt att komma ihåg. Men om du känner att lukten har ändrat karaktär, så kan det bero på en obalans i underlivet. Kanske bakteriell vaginos.

Läs mer: Barnmorskan: Har du illaluktande flytningar? Det här kan det bero på

Grå flytningar efter mens och samlag

Om du upplever att dina flytningar ändrar mycket karaktär efter samlag eller efter mens kan det bero på bakteriell vaginos. Det går att behandla, så du behöver inte oroa dig. Börja med att kolla upp dina besvär hos en gynekolog som kan hjälpa dig att fastställa vad dina ändrade flytningar beror på. Du! Det är okej!

Läs mer: “Hjälp! Jag har glömt kvar en tampong!” – barnmorskan svarar

Gula eller gröna flytningar som luktar “onormalt”

Gula flytningar som inte är torkade i trosan och som svider och kliar kan bero på någon obalans. I vissa fall kan det också bero på en sexuellt överförbar sjukdom, alltså en könssjukdom. 

Det här är en typ av flytningar som du behöver kolla upp hos en gynekolog.

Rosa flytningar

Om du får rosa flytningar efter mens beror det förmodligen på att din kropp rensar ut blodrester från din mens. Inget att oroa sig för, alltså! Om du skulle få rosa blödningar trots att du inte haft mens kan det dock vara bra att kolla upp, det kan bero på en mellanblödning. Även preventivmedel, ägglossning och samlag kan ändra viss karaktär på våra flytningar efteråt, men om du upplever att det är ett återkommande problem är det bra att du kollar upp det. 

Går det över av sig själv och luktar som det ska, så behöver du inte kolla upp det om det inte återkommer.

Läs också: Lindra PMS och sötsug – anpassa kosten efter din menscykel

Bruna flytningar

Bruna flytningar beror precis som rosa flytningar på att det är blodrester i dina flytningar. Om du får dem i anslutning till din mens är det inget du behöver oroa dig för, kroppen rensar ut mensrester. Men om du får bruna flytningar mitt under din cykel, alltså inte i anslutning till mens, kan det vara bra att hålla ett öga på ditt underliv. Kolla upp det hos en gynekolog om det är återkommande och om det luktar konstigt, om du har molande värk eller kanske till och med feber.

Gryniga flytningar

Gryniga flytningar (ofta kallad “kesoliknande flytningar”, men hur kul är det att blanda in keso i det här?!) beror allt som oftast på att du har en svampinfektion. Svamp är inget farligt i sig men är väldigt besvärligt att ha. Det kliar och kan skava och svida. Stackars dig! 

Svamp är helt normalt och ofarligt. Försök att inte “tvätta bort” svampen utan låt ditt underliv andas i sköna bomullstrosor. Sov utan trosor och försök att låta kroppen läka bort svampen själv. Om det inte går över efter en vecka kan du gå till en gynekolog. De kan ta reda på vilken storts svamp du har i underlivet och därmed skriva ut rätt typ av medicin som funkar!

Ändrade flytningar och feber

Om du börjar bli uppmärksam på dina flytningar, att de ändrat karaktär och lukt, är det bra att du tar kontakt med en gynekolog. Skulle du dessutom ha ont i magen, buken eller vaginan behöver du såklart att någon expert kollar vad det kan bero på. Du vet, de jobbar ju faktiskt med precis de sakerna du undrar över och tycker ju inte det är konstigt att få frågor om flytningar.

Mer:

Så undviker du muspruttar (helt ärligt!)