5 misstag vi gör i duschen – som du kanske inte visste om

Att skrubba huden för ofta kan göra mer skada än nytta. - Foto: Canva.
Dela på Pinterest
När du duschar finns det faktiskt flera saker att tänka på om du vill undvika några typiska misstag – som du till och med kanske inte visste om sedan innan. Läs nedan!

De allra flesta duschar av bara farten. Men det finns faktiskt en del saker som man måste tänka på när man duschar. Nedan listar vi fem misstag många gör i duschen!

1. Du kammar inte håret innan 

För att undvika tovor är det bra att kamma igenom håret innan. När man duschar utan att ha kammat håret innan är det lätt att håret trasslar ihop sig och det kan därför bli svårare att reda ut det efteråt.

2. Skrubbar kroppen för ofta 

Vissa har en tendens att använda skrubbsvampen varje gång man duschar för att man upplever att det blir mer skum, samt att man upplever att det blir renare. Att skrubba kroppen är bra eftersom att det tar bort döda hudceller och smuts men upprepas det mer än två gånger i veckan kan det göra mer skada än nytta. Skrubbar man för ofta kan huden nämligen bli oljigare vilket underlättar för bakterier och smuts att tränga sig in. Dessutom ökar det risken för att huden åldras i förtid.

3. Du rakar benen först 

Det är nog flera av oss som gjort en snabbrakning en eller flera gånger inför en fest eller dejt på grund av tidsbrist. Men det är dags att sätta stopp för detta! Varför? Jo, för att det ökar risken att få knottror, rodnad och skärsår. Det som är mest skonsamt och ger bäst resultat är att använda varmt vatten och vänta 15 minuter tills hårsäckarna mjuknat upp. 

Läs mer: Torr hud? 4 shoppingtips som du VERKLIGEN behöver

4. Du duschar alldeles för varmt 

Älskar du att stå och duscha under glödhett vatten? Tänk om! Alldeles för varmt vatten kan göra så att huden blir för torr och börjar klia. Dessutom kan rodnad, eksem och allergier uppstå eller förvärras.

5. Du är för hårdhänt med handduken

Samma sak här! Om du är för hårdhänt när du torkar dig med handduken efter en dusch riskerar huden att torka ut och börjar klia. Börja istället "klappa" huden torr. Skippa också handduksturbanen och låt håret självtorka istället. 

Källa: Good Housekeeping