Gynekologen varnar: därför ska du ALDRIG ska använda intimtvål

Är intimtvål för underlivet?
Är intimtvål för underlivet? - Foto: Canva/Unsplash
Dela på Pinterest
Intimtvål är idag väldigt populärt att använda. Nu förklarar gynekologen Elisabeth Rosén varför man ska undvika det. Läs nedan!

För några veckor sedan släppte influencern och entreprenören Therese Lindgren, 35, en serie av intimtvålar med sitt varumärke Indy Beauty. I den nya serien av intimprodukter ingår en cleansing oil och en soothing creme. I produkternas beskrivning står de bland annat ska rengöra, återfukta och motverka irriation i underlivet. Reaktionerna efter släppet hos Thereses följare har varit positiva. Men frågan är om intimtvål verkligen är bra för underlivet? Redaktionen har därför intervjuat gynekologen Elisabeth Rosèn för att få svar på detta. 

Intimtvål bör undvikas

Elisabeth tycker att intimtvålar bör undvikas och menar att det bästa rengöringen för underlivet är vatten. 

– Inom gynekologin säger vi att den generella inställningen att vi tvättar underlivet med vatten. Punkt!, säger Elisabeth. 

Hon fortsätter: 

– Varför just vatten duger gott och väl är för att det i underlivet finns en fin balans med olika godartade bakterier som finns till för att upprätthålla en god surhetsgrad som underlivet behöver. De finns till för att bland annat motstå mot infektioner som kommer in genom exempelvis en tampong. Helt enkelt är kroppen tillräckligt sammansatt för att hålla underlivet rent. 

Intimtvål har inte studerats tillräckligt 

Vidare berättar Elisabeth att man bör vara aktsam över sitt underliv och undvika att utsätta den för onaturliga saker, och ger intimtvål som exempel. Detta för att det finns för lite forskning. 

– Intimtvål har inte studerats tillräckligt noga för att veta om den faktiskt gör gott för den vaginala hälsan. Man måste utföra omfattande studier för att ta reda på vad som faktiskt händer i underlivet om man använder intimprodukter under en längre tid. Därför är det svårt att avgöra om intimtvål faktiskt har en positiv effekt. 

Intimtvål har inte studerats tillräckligt för att visa sig ha en positiv effekt. Foto: Canva.

Intimtvål är ett kommerisellt hittepå

När vi frågar Elisabeth varför hon tror att intimtvål blivit så populärt förklarar hon att det är kommersiella aktörer som är bra på att marknadsföra produkten som något som behövs för kvinnans underliv. 

– Vaginan är tabubelagt. Aktörer plockar upp att det är en del av kroppen som är pinsam för att den luktar illa trots att det ska göra det. Också att flytningar är något konstigt fast det i själva verket är ett resultat av att underlivet renas från orenheter. 

Hon fortsätter: 

– De kommersiella företagen ser en stor ekonomisk aspekt i den här frågan och bra på att hitta köpare till dessa produkter. 

Vill du läsa mer om underlivet? Läs även: 

Experten: "Här är det vanligaste misstagen tjejer gör mot sina underliv"

Det här händer med din vagina om du inte dricker vatten