Har du ångest? Här är 5 örter som kan dämpa den!

Örter kan dämpa ångest.
Örter kan dämpa ångest. - Foto: Canva
Dela på Pinterest
Lider du av mycket ångest förtillfället? Då sägs dessa fem örter kunna hjälpa dig att dämpa den. Läs vilka här!

Ångest kan bero på flera saker. Du kanske precis bytt jobb, är stressad över en uppgift du ska ta dig an eller upplever något jobbigt inom familjen. Oavsett så är ångest tufft och påverkar oss, både psykiskt som fysiskt. Ibland kan det vara svårt att hitta det som kan hjälpa en att dämpa ångesten och därför kan det vara bra att utnyttja naturens krafter. Nedan listar vi fem örter som kan göra underverk! 

1. Ångest – Passionsblomma 

Passionsblomman ska påverka vårt centrala nervsystem och hjälpa våra muskler att slappna av mer. När du konsumerar denna ört kan den lindra spända nerver och som gör att du stressar mindre.  

Du kan hitta passionsblomma på naturapotek och i hälsokostbutiker.

2. Ångest – Ginseng 

Ginseng ska vara ett traditionellt, kinesiskt läkemedicin som ska återställa balansen mellan yin och yang i kroppen. Den lugnar personer som upplever depression, utmattning eller är ledsna över något. 

Du kan även konsumera ginseng som ett extrakt: späd ut några droppar i ett glas vatten, naturlig juice eller te.

3. Ångest – Äkta johannesört 

Johannesörten ska innehålla många näringsämnen, till exempel flavonoider. Den här örten sägs kunna öka din livslust och göra dig på bättre humör. Örten sägs också kunna minska produktionen av adrenalin i kroppen. Den används i naturmedicin för att lugna våra nerver, lindra ångest och motverka depression. 

Du kan använda ett extrakt av äkta johannesört tillsammans med oliv- eller mandelolja, för att sedan massera in i kroppen. Ett annat alternativ kan vara aromaterapi, där du värmer upp några droppar och andas in doften. Vissa tar det som ett te (inte mer än tre gånger per dag).

Örter kan få dig att slappna av och bli mindre stressad. Foto: Canva.

4. Ångest – Basilika 

Basilika ska vara väldigt bra för matsmältningen men också för att få oss att slappna av vilket gör att du kommer sova bättre. Perfekt för att lindra ens "magnerver". 

5. Ångest – Citronmeliss 

Citronmeliss ska också vara bra för att lugna ens nerver och ångest, samt även mot insomnia. Om man tränar mycket ska denna ört också vara bra för att det vår ens muskler att slappna av.

Källa: Netdoktor, Kurera, Apotekhjärtat

Läs mer:

Dietisten: Så mycket grönsaker behöver du – och det är mer än du tror

Det här händer i kroppen när du äter veganskt