HÄLSA
Vad är gluten? Ett lättsamt svar på en "klistrig" fråga
Har du någonsin undrat över vad gluten egentligen är? Du är inte ensam! Gluten har blivit ett buzzword i hälso- och fitnessvärlden på senare år. Låt oss klargöra detta mysterium!
Enligt Livsmedelsverket bör människan äta minst 500 gram frukt och grönt varje dag. Vilket innebär att det krävs ungefär fem stora knytnävar för att bidra kroppen med bra näringsämnen.
Oavsett om man äter en frukt, bär, en näve baljväxter eller grönsaker får kroppen i sig många bra näringsämnen. Till exempel fibrer, mängder vitaminer, mineraler och antioxidanter. Många studier visar även att frukt och grönt bidrar till att risken för att drabbas cancer och hjärt- och kärlsjukdomar minskar. Dessutom minimerar högt blodtryck och att drabbas av diabetes.
Ibland är det trots fördelarna inte alltid så lätt att följa dess rekommendationerna. Redaktionen har därför pratat med Stina Algulin, 30, även känd som "StinasMat" på sociala medier som delar med sig av sina bästa tips nedan!
Stina säger att många gör det alldeles för svårt när det kommer till frukt och grönt i kosten.
– Det går jättbra att addera några enkla grönsaker så som några morötter eller ställa fram en ask småtomater, säger hon.
Om man tycker att det är jobbigt att äta grönsaker vid sidan av maten kan man också gömma den. Lasagne är ett exempel på en perfekt maträtt som man kan addera mycket grönsaker i utan att man märker det.
– Ett bra knep är att involvera grönsakerna i måltiden istället för att se den som en sidogrej, säger Stina.
Stinas sista tips är att göra frukt och grönsaks ätandet till en vana.
– Tänk dig att du ska få med något grönt varje gång du äter. Antingen grönsaker, frukt eller bär, säger hon.
Källa: Livsmedelsverket
Läs: