Vad är PMS? Vi reder ut

Vad är PMS? Vi reder ut
Vad är PMS? Vi reder ut. - Foto: Pexels
Dela på Pinterest
Alla vi som har menstruation har känt det där – känslan av att vara lite ur fas, kanske till och med lite konstiga, dagarna innan mensen startar. Men vad är det egentligen som händer i kroppen? Varför känner vi oss så annorlunda innan mens? Allt kan förklaras med PMS, eller premenstruellt syndrom. Läs om vad PMS är här!

PMS står för premenstruellt syndrom. Det är ett gäng symtom, både fysiska och känslomässiga, som vissa av oss upplever dagarna innan menstruationen kickar igång. De kan inkludera allt från uppblåsthet och trötthet till humörsvängningar och ångest.

Men varför får man PMS?

PMS är ett resultat av de naturliga hormonförändringar som sker i kroppen under menstruationscykeln. Efter ägglossning, under den andra halvan av cykeln, fluktuerar nivåerna av hormonerna östrogen och progesteron. Det är dessa förändringar som kan ge oss alla dessa olika symtom.

Hur påverkas vi av PMS?

Hur PMS påverkar oss är superindividuellt. Symtomen kan variera kraftigt från person till person. Men här är några vanliga sätt som PMS kan göra sig påmind:

1. Känslomässiga berg- och dalbanor

Många av oss märker av känslomässiga förändringar, som humörsvängningar, irritation eller till och med depressiva känslor. Dessa är kopplade till hormonförändringarna och kan ofta lindras med motion, god kost och tillräckligt med sömn.

2. Fysiska besvär

Fysiska symtom kan inkludera huvudvärk, trötthet, uppblåsthet, ömma bröst och generell värk och obehag. Dessa är också ett resultat av hormonförändringarna. Många finner lindring genom mild motion och hälsosam kost.

3. Koncentrationssvårigheter

En del av oss kan uppleva svårigheter med koncentrationen eller känna oss mer glömska. Även detta är kopplat till de hormonella förändringarna och brukar försvinna när menstruationen väl startar.

Det är viktigt att komma ihåg att PMS är helt naturligt, och det finns sätt att hantera symtomen. Om dina symtom är mycket svåra eller stör ditt dagliga liv, tveka inte att prata med en läkare eller en gynekolog för att få hjälp och råd.

stats