Vad är ADD? Symtom och behandling

Vad är ADD? Vi reder ut symtom och behandling. - Foto: Pexels
Dela på Pinterest
Attention Deficit Disorder (ADD) är en neuropsykiatrisk diagnos som påverkar barn och vuxna över hela världen. Här reder vi ut vad ADD innebär, hur det påverkar individer, och vilka behandlingsalternativ som finns.

Vad är ADD?

ADD är en form av Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD). Det är kännetecknat av problem med uppmärksamhet och koncentration, men, till skillnad från klassisk ADHD, inkluderar det inte hyperaktivitet.

Symptom på ADD

ADD kan påverka individer på olika sätt, men här är några av de mest typiska symptomen:

  • Svårigheter att fokusera på en uppgift i taget

  • Lätt distraherad och har svårt att hålla fokus

  • Problem med att slutföra arbete eller uppgifter i tid

  • Glömmer ofta saker, även vardagliga saker som nycklar eller plånböcker

  • Svårt att organisera och planera uppgifter och aktiviteter

  • Undviker eller skjuter upp uppgifter som kräver mental ansträngning

Behandlingar för ADD

Behandling av ADD innebär ofta en kombination av medicinering och beteendeterapier.

Medicinering

Många med ADD finner lättnad genom mediciner, som kan hjälpa till att förbättra koncentration och fokus. De vanligaste läkemedlen för ADD är centralstimulerande läkemedel, men icke-stimulerande läkemedel kan också användas.

Beteendeterapier

Kognitiv beteendeterapi (KBT) kan vara effektivt för att hjälpa individer att hantera symptom på ADD. Terapin kan inkludera strategier för att hantera tid och uppgifter mer effektivt, samt metoder för att förbättra organisatoriska färdigheter.

Att leva med ADD kan vara en utmaning, men med rätt stöd och behandling kan individer med denna diagnos leva fullt fungerande liv. Om du eller någon du känner upplever symptom på ADD, sök professionell hjälp. Det finns resurser och stöd tillgängligt, och du är verkligen inte ensam.