Vad är ångest? Från symtom och diagnos till daglig hantering

Vad är ångest? Från symtom och diagnos till daglig hantering
Vad är ångest? Vi reder ut symtom, diagnos och daglig hantering. - Foto: Pexels
Dela på Pinterest
Vad är ångest? Ångest är en känsla som de flesta av oss har upplevt någon gång. Men för vissa kan ångest bli så överväldigande att det påverkar deras dagliga liv. I den här artikeln ska vi prata om ångest, dess symtom, diagnos, och hur man kan hantera den i vardagen.

Vad är ångest?

Ångest är en naturlig reaktion på stress och fara. Men när dessa känslor blir konstanta, överväldigande och påverkar ens dagliga liv, kan det röra sig om en ångeststörning.

Symtom på ångest

Symtomen på ångest kan variera från person till person, men de vanligaste inkluderar:

  • Konstant oro och spänning

  • Svårigheter att koncentrera sig

  • Sömnproblem

  • Fysiska symtom som snabb hjärtslag, svettningar, skakningar eller magproblem

Diagnos av ångest

För att ställa diagnos krävs en bedömning av en psykiater eller psykolog. De kommer att titta på dina symtom och hur länge du har haft dem, och kanske också vill veta mer om din livssituation och din allmänna hälsa.

Hantera ångest i vardagen

Ångest kan vara utmanande att hantera, men det finns strategier som kan hjälpa dig att kontrollera dina symtom:

Andningstekniker

Fokuserad andning kan hjälpa till att lugna ner din kropp och ditt sinne. Försök att andas djupt och långsamt, och fokusera på din andning snarare än på dina oroliga tankar.

Regelbunden motion

Motion har visat sig ha en positiv inverkan på ångest. Det hjälper till att frigöra endorfiner, kroppens naturliga må-bra-hormoner, och kan även fungera som en naturlig distraktion från ångestframkallande tankar.

Mindfulness och meditation

Mindfulness, eller medveten närvaro, handlar om att vara helt närvarande i nuet. Det kan hjälpa dig att bryta negativa tankemönster som ofta är kopplade till ångest.

Sök professionell hjälp

Om din ångest börjar påverka ditt liv, tveka inte att söka professionell hjälp. Terapiformer som kognitiv beteendeterapi (KBT) kan vara särskilt effektiva för att behandla ångeststörningar. Dessutom kan vissa mediciner hjälpa till att lindra symtomen.

Kom ihåg, du är inte ensam. Det finns hjälp att få, och med rätt stöd och verktyg kan du ta kontroll över din ångest och leva ett fullt och rikt liv.