Bakis? Därför blir din bakfylla värre med åldern

Bakfyllan blir äldre med åldern, bakis, Bridemaids
Bakfyllan blir äldre med åldern. - Foto: bbernard / Shutterstock
Dela på Pinterest
Känner du dig bakis efter två glas vin trots att du förr kunde dricka betydligt mycket mer? Här är varför din bakfylla blir värre med åren.

För några år sedan kanske du kunde dricka flera glas vin och knappt känna av bakfyllan, men nu har du helt plötsligt sprängande huvudvärk efter en kortare AW med två glas vin. Vad hände egentligen?! 

Svaret är att bakfyllan faktiskt blir värre med åldern. Med hjälp av tidningen Independent förklarar vi varför.

Bakis? Det här beror det på

1. Dricker du mindre alkohol nu än du gjorde i unga dagar? Dricker du sällan känner du nämligen av alkoholen ännu mer då kroppen är "ovan". På så sätt blir det svårare för dig att bryta ner alkoholen. 

2. Det är vanligt att bli tjockare med åldern då det är svårare att behålla muskelmassan. Har du mer fett på kroppen tar det längre tid att absorbera alkoholen.

3. När du blir äldre är det även lättare att bli uttorkad och alkohol har just en vätskedrivande effekt (därav tröttheten och huvudvärken). Förebygg med vätskeersättning!

4. När du är ung har kroppen lättare för att bryta ner alkoholen i kroppen, men ju äldre du blir minskar mängden av det enzym i levern som hjälper till med nedbrytandet. Det tar alltså längre tid för att alkoholen ska gå ur kroppen.

Mer:

Det här är straffet om du köper ut alkohol till en minderårig

Det händer när du dricker alkohol och håller dig från att kissa