Därför är det så populärt med vinterbad

Vinterbad ger hälsofördelar
Fördelarna med vinterbad är många, här listar vi några av dem. - Foto: Try_my_best/Shutterstock
Dela på Pinterest
Det kan inte ha undgått någon att det blivit mer populärt att bada i vinterkylan. Men vilka är fördelarna?

Kan det vara bra att chocka kroppen med kyla? Fördelarna som inbitna vinterbadare vittnar om är många, både när det kommer till det fysiska och psykiska. Detta konstaterar Utemagasinet i en artikel där de tar hjälp av två kallbadsfantaster. Det finns många studier som styrker att vinterbadare är friskare än andra, men det man ska vara medveten om att det inte är för alla. Till exempel så kan de som lider av hjärt-och kärlsjukdom avrådas från att ta ett iskallt dopp, då det höjer blodtrycket och kan belasta hjärtat.

Vinterbad – 7 fördelar

  • Man sover bättre
  • Bättre förmåga att hantera stress
  • Mindre risk att drabbas av nedstämdhet
  • Mer energi
  • Minskad halt av stresshormoner i kroppen
  • Bättre tolerans mot smärta
  • Starkare immunförsvar och minskad infektionskänslighet

Att tänka på vid vinterbad

Är det så att man för första gången ska ge sig på ett kallbad så kan man göra vissa förberedelser. Det kan vara bra att börja med att ta en kall dusch på 10 sekunder. Tänk på andningen som bör vara lugn och jämn. Nästa dusch kan du öka och testa i 20 sekunder. 

När du sen ska ta ditt allra första kallbad utomhus så är det bra om du går ner i vattnet långsamt och samlat samtidigt som du fokuserar på en långsam andning - precis som du gjorde när du stod i duschen hemma. Din kropp kan signalera att du ska hålla andan - gör inte det - andas! Något som du också ska ha i dina tankar är att du inte ska kämpa emot kylan utan släppa kontrollen och låta kroppen ta emot det kalla.

Så vad säger du, vinterbad nästa vecka!?

Mer: 

Så kan du lindra söndagsångest

Nära att bränna ut dig? Så vet du