Studie: Därför tål vissa personer kyla bättre än andra

Fryser du ofta och mycket? Då borde du läsa den senaste studien från KI. - Foto: Leszek Glasner/ Shutterstock.com
Dela på Pinterest
Fryser du jämt och ständigt, eller är du en av dem som klarar av vinterklimatet utan problem? Nu visar en ny studie att vissa tål kyla bättre än andra – här är förklaringen!

Sportlovsveckorna är igång och vinterklimatet har spridit sig över hela Sverige. Temperaturen har på många ställen gått under nollan och uppe i Norrland har det varit över 15 minusgrader. Kallt kan många tycka, medan vissa fortfarande går runt i sommarskor och skippar både vantar och mössa. Men vet du vad? Det är inte så konstigt! Vissa klarar av kylan bättre än andra. Det visar faktiskt en ny studie från Karolina Institutet. En av fem har nämligen en mutation som ger ökad tolerans mot kyla!

Fryser du alltid? Det här kan vara anledningen 

I studien som är gjord av forskare på KI, och publicerad i den vetenskapliga tidskriften American Journal of Human Genetics, fick 42 friska män i åldern 18–40 år sitta i kallt vatten (14 grader) tills deras kroppstemperatur hade sjunkit till 35.5 grader. Därefter avslutades försöket och musklernas elektriska aktivitet studerades under nedkylningen med elektromyografi (EMG). Muskelbiopsier togs även för att studera proteininnehåll och fibertypsammansättning. Så vad kom man fram till då?

Studie: 1 av 5 tål kyla bättre

Jo, det visade sig att skelettmusklerna hos personer som saknar α-aktinin-3 innehåller en större andel långsamma muskelfibrer. Vid nedkylningen i experimentet hade dessa personer också ett energimässigt mer fördelaktigt sätt att bevara kroppstemperaturen. Enligt studien tål alltså 1 av 5 kyla bättre.

– Det här tyder på att personer som saknar α-aktinin-3 är bättre på att hålla värmen och energimässigt klara sig i ett tuffare klimat, men det har inte funnits några direkta experimentella bevis för det tidigare. Nu kan vi visa att förlusten av det här proteinet ger ökad tolerans mot nedkylning och vi har även funnit en möjlig mekanism för detta, berättar Håkan Westerblad, professor i cellulär muskelfysiologi vid institutionen för fysiologi och farmakologi på Karolinska Institutet, i ett pressmeddelande.

Här kan du läsa mer om studien.

Fryser du ofta på vintern? Foto: Unsplash

Mer:

Torra händer efter allt tvättande? 5 tips som hjälper

4 oväntade saker som händer i din kropp när det är kallt ute