Om man har haft brist på sömn, funkar det att "sova ikapp"?
– Vi kan ju inte påverka det som redan har hänt, men när vi äntligen får chans till återhämtningssömn efter sömnbrist så är det troligt att vi kommer sova längre och att kroppen försöker kompensera för förlorad djupsömn och REM-sömn. Så på ett sätt så kan man säga att kroppen då försöker ta ikapp det som vi missat tidigare nätter, berättar sömn- och minnesexperten Frida.
Läs också: Svårt att sova? 9 tecken på att du har sömnbrist
Hur kan det skilja sig så mycket hur många timmar en person behöver sova varje natt?
– Hur många timmar vi behöver sova varje natt varierar dels med ålder och kön, men också på vad vi gör och hur vi mår på dagarna, hur vi har sovit nätterna innan samt individuella skillnader. Man brukar säga att de flesta friska vuxna behöver i snitt 7-9 timmars sömn per natt för att må bra.
Men sömnen handlar faktiskt inte bara om antal timmar man sover. Kvalitén på sömnen, hur vi upplever vår sömn och när på dygnet som vi sover är också viktigt att tänka på, menar Frida.
– En person kan till exempel sova 8 timmar, men ändå vara väldigt trött på dagen. Kanske har personen sömnapné på natten som hen inte vet om?
Hur vet man hur många timmars sömn man själv behöver?
– Det är en jättebra fråga och tyvärr så har vi inget bra mått på sömnbehov. Sömnbehovet kan också skilja sig under olika perioder i livet och beroende på hur vi mår och vad vi gör.
Vi förstår, men kan man testa sig fram på något sätt?
– Ja, om vi till exempel sitter och tittar på en spännande film eller scrollar runt på sociala medier så kan det maskera tröttheten. När vi sen går och lägger oss så ska vi vara trötta. Är vi för pigga så kan det istället göra att vi ligger och vrider oss i sängen länge innan vi somnar. Sen kan vi också fundera på hur vi mår under dagen, känner jag mig oftast tillräckligt pigg för att orka med det som jag vill göra?
Hon fortsätter.
– Alla har vi dippar under dagen när vi är lite mer trötta och inte lika produktiva, men om vi känner oss alldeles för trötta så kan en anledning vara att vi får för lite sömn. Då kan man testa att utöka tiden som man avsätter för sömn.
Kan man få för "många sovtimmar" då?
– Mer är inte alltid är bättre! Det gäller att hitta sin sweet spot. Vi vet inte så mycket om hur vi påverkas av att sova för mycket, men personligen så kan i alla fall jag känna mig helt groggy de dagar efter att jag somnat för natten samtidigt som jag nattat min 6-åring, berättar sömn- och minnesexperten Frida.
Så många timmar sover vuxna i snitt
Personer från 16-64 år
– Denna åldergrupp, som har ett högt spann, behöver ungefär 7-9 timmars sömn, men vissa kan behöva upp till 10 timmars sömn, andra runt 6 timmars sömn.
Personer över 65 år
– De flesta vuxna över 65 år behöver 7-8 timmars sömn, men vissa 5-6 timmar och andra upp emot 9 timmar, berättar hon.
Frida förklarar vidare att vårt samhälle inte är helt anpassat efter våra sömnbehov.
– Det kan dels vara svårt att somna, till exempel på grund av vardagsbekymmer. Vi kanske går och lägger oss för sent för att vi fastnar i en TV-serie. Eller så kanske väckarklockan ringer tidigare än vad vår kropp skulle behöva, säger hon.
Om man sover alldeles för lite i en längre period, vad kan det få för konsekvenser?
Har du haft en presentation på skolan eller jobbet som du är nervös inför? Ja, då kanske du har upplevt att det har varit lite svårare att somna eller att du inte har fått den där skönhetssömnen som du önskat. Men är det farligt?
– Vi upplever alla någon gång perioder med sämre sömn. Att sova för lite under en tid kan bland annat göra att vi presterar sämre, får sämre uppmärksamhet, kan påverka risken för att göra fel och olyckor, försämra vår stresshantering och påverka våra känslor och vårt humör. Det beror troligtvis på hur länge och vilka möjligheter man har till återhämtning efteråt, sömn- och minnesexperten Frida.
Vissa har svårt att somna trots att de är trötta, vad finns det för knep att ta till för att man ska somna så enkelt som möjligt?
– Ja, det är det här som är lite klurigt med just sömnen, vi kan inte direkt styra över den. Vi kan inte bestämma hur lång tid det ska ta att somna eller hur ofta vi ska vakna under natten. Det vi kan göra är att skapa så bra förutsättningar som möjligt, berättar Frida till Modette.
Tips för att somna lättare – enligt sömnexperten
1. Skapa kvällsrutiner
– Hitta saker som gör dig lugn och nedvarvad på kvällen och försök göra ungefär samma saker varje kväll vid samma tidpunkt.
2. Använd sängen till att sova
– Använd sängen till att sova och ligg i sängen när du är trött. Andra saker än sömn och närhet är bra att göra på andra ställen än just sängen. Är du för pigg när du ligger i sängen så kan du gå upp en stund och sen försöka efter ett tag igen.
3. Prova att duscha eller bada innan du ska sova
– En varm dusch eller bad 1-2 timmar innan sänggående kan hjälpa kroppen att förbereda sig för läggdags. Att ha sockor på sig när man går och lägger sig kan också påverka temperaturen och hjälpa insomningen.
4. Red ut tankar och känslor innan
– Hitta strategier för att bearbeta dina tankar och känslor så att du tar tid för detta en annan tid än just när du går till sängs. Tar vi oss inte tid för detta tidigare under dagen eller kvällen så är det lätt att tankarna istället börjar snurra när vi släcker för att sova.
Om man känner att man har svåra sömnsvårigheter som inte går över, när är det dags att söka hjälp?
– Om man känner sig orolig över sin sömn och upplevt sömnproblem en längre tid, till exempel 1-3 månader, så kan det vara bra att söka hjälp inom vården, säger sömn- och minnesexperten Frida till Modette.
Mer: