Jag har glömt kvar en tampong – vad gör jag?
Alla har vi väl blivit skrämda att se till att byta tampong ofta, det får aldrig gå för många timmar, då kan man få tampongsjukan. Men vad gör man då, om man tror att man faktiskt glömt kvar en tampong men inte kan få ut den?
Rebecca Nilsson är legitimerad barnmorska och har svarat på frågan vad man ska göra om man tror att man glömt kvar en tampong.
– Först och främst kan man ju känna efter med fingrarna och se om man känner tampongen inne i slidan. Slidan är ungefär 10 centimeter djup, så om det sitter en tampong kvar där inne så går det ofta att känna det med fingrarna. Det kan kännas obehagligt och det kan vara så att det är svårt att få tag och få ut den, då är det viktigt att man vänder sig till en ungdomsmottagning eller barnmorskemottagning för att få hjälp att plocka ut tampongen. Jag förstår att det kan kännas pinsamt att kontakta vården för att få hjälp, men de är vana. De kommer inte alls vara dömande eller tycka det är konstigt, de hjälper gärna till.
Om en tampong suttit för länge
I princip alla som använder tampong är säkert väl medvetna om rekommendationen att byta tampong senast efter 8 timmar. Just 6-8 timmar är en rekommendation som kan vara bra att hålla sig till, men det är ovanligt att drabbas av tampongsjukan även om tampongen sitter längre än så. Du kommer med största sannolikhet märka om du glömt kvar en tampong i slidan, du kan få illaluktande flytningar.
– En kvarglömd tampong ger ofta rikliga och illaluktande flytningar och tampongen luktar illa när den kommer ut. Men det behöver inte på något sätt betyda att man drabbats av en infektion. Så länge du inte har feber, väldigt ont i magen och mår allmänt dåligt behöver du inte vara orolig, enligt barnmorskan Rebecca.
Använd inte tampong i slutet av mensen
– Man kan väl tänka som så att om tampongen inte behöver bytas när det har gått 8 timmar så kanske man ska byta till ett annat mensskydd, säger barnmorskan Rebecca och fortsätter. Det kanske är så att man är på de sista dagarna av mensen och då blöder mindre, kanske räcker det med ett trosskydd, eller en mindre binda? Det är också viktigt att tänka på att tampong inte bör användas som skydd mot flytningar, generellt behöver man inte använda skydd vid flytningar. Men om man vill kan man ha trosskydd sista dagarna på mensen om man har lite bruna flytningar kvar.
Läs mer: Hur luktar ett friskt underliv? Barnmorskan förklarar!
Kvarglömd tampong – tampongsjukan
Det är som sagt ovanligt att drabbas av tampongsjukan i samband med en kvarglömd tampong. Faktum är att tampongsjukan, eller Toxic Shock Syndrome/TSS som det också heter, är vanligare efter en hudinfektion i exempelvis ett operationssår.
Sjukdomen orsakas av ett gift som produceras av gula stafylokockbakterier. Bakterierna kan föröka sig om de kommer i kontakt med mensblod i en tampong eller blod i ett sår under en längre tid. Därför är det viktigt att byta tampong ofta.
Symtom på tampongsjukan
Om du har mens, eller nyligen har haft och använder tampong ska du vara uppmärksam på följande:
Du snabbt får hög feber och samtidigt något eller några av följande symtom:
kräkningar eller diarré
hudrodnad eller röda ögon
svullna handflator och fotsulor
ont i musklerna
ont i huvudet
yrsel och kallsvettning
illaluktande flytningar
Minska risken att drabbas av tampongsjukan
Du kan minska risken att drabbas av tampongsjukan om du:
Byter tampong minst var åttonde timme.
Tvättar händerna noga innan du byter tampong.
Då är risken att du drabbas av tampongsjukan väldigt liten.
Läs mer:
Mensvärk utan mens – hur länge och varför? Barnmorskan svarar