Ultimata guiden: Allt du behöver för en vinprovning hemma

Vinprovning hemma med dina vänner - Foto: Pexels
Dela på Pinterest
Vill du göra en liten annorlunda aktivitet med dina vänner i helgen? Varför inte testa att göra en vinprovning hemma? Vår ultimata guide berättar allt du behöver!

Vill du testa vinprovning hemma tillsammans med dina vänner i helgen? Vi ger dig den ultimata guiden med allt du behöver och hur du går tillväga. 

Du behöver:

1. Ett block och penna eller mobiltelefonens anteckningsapp. 
2. 4-6 olika viner.  
3. Vatten
4. Ta fram Systembolagets hemsida.
5. Eventuellt spottkopp 

Olika sorter att prova:

- Mousserande vin
- Vitt vin 
- Rött vin 
- Rosé vin 

Såhär går det till: 

Under en vinprovning ska du titta, dofta och smaka på vinet. Genom det analysera vad du tänker och upplever i smak och textur. Du väljer också om det ska vara en öppen vinprovning eller blind. Öppen betyder att du vet vilka viner som ska provas och i en blind måste du chansa. Under tiden som du smakar på de olika vinerna – anteckna ner alltid du känner och tänker om det. Om det är en blind vinprovning och du tävlar mot dina vänner, se till att inte visa vad du skriver ner. Ta även hjälp av Systembolagets hemsida. 

Psst... Ett hett tips är att välja ett specifikt tema för vinprovningen. Till exempel ett land eller vindruva. Foto: UNSPLASH

Vinprovning - Steg 1: Utseende 

Börja med att vrida på vinglaset, titta på vinets färg: Hur tät är färgen eller inte? Det säger mycket om vinet tillverkades för länge sedan eller nyligen. 

Vinprovning - Steg 2: Doft

Nästa steg är att känna efter hur vinet doftar – Är doften stark? Svag? Känner röda frukter och bär eller jord och andra dofter? 

Vinprovning - Steg 3: Smak

Tillsist, smaka på vinet. Jämför med hur det doftade –  är skillnaderna stora eller små? Känn efter riktigt ordentligt och låt vinet stanna kvar i munnen en liten stund – Är det fylligt eller lätt? Blir du torr i munnen eller känns det fruktigt efteråt? 

Sammanfattningsvis 

Sammanställ dina anteckningar – vilket tyckte du mest om? Vid blind vinprovning – hur många rätt hade du? Jämför hur många rätt dina vänner hade och utse en vinnare. 

En vinprovning är lite "tricky" och det tar sin lilla tid att lära sig vad man egentligen letar efter men som man brukar säga – övning ger färdighet!

Läs mer: 

Stockholms bästa restauranger – för tjejmiddagar

15 gratisaktiviteter att göra med din kompis eller partner