Så håller du dina nybakta bullar färska längre – enkla knep som fungerar!

Ett par som bakat bullar.
Hur du bäst förvarar bullar. - Foto: Unsplash.com
Dela på Pinterest
Det finns inget bättre än doften av nybakta kanelbullar, men hur håller du dem färska och saftiga i flera dagar? Vi har samlat de bästa tipsen på hur du förvarar dina bullar så att de smakar lika gott som när de kom ut ur ugnen.

Nybakta bullar är en fröjd, men för att de ska hålla sig saftiga och färska måste de förvaras på rätt sätt. Oavsett om det handlar om kanelbullar, vaniljbullar eller kardemummabullar, finns det några smarta knep som gör att du kan njuta av dina bullar flera dagar i rad. 

Hur du förvarar kanelbullar och andra goda bullar på bästa sätt

Du har precis bakat en sats bullar, doften sprider sig i köket och de ser perfekta ut. Men hur ska du förvara dem så att de håller sig saftiga och goda så länge som möjligt? Här kommer våra bästa tips för att förvara bullarna på rätt sätt, så att du kan njuta av dem även dagen efter!

1. Låt bullarna svalna helt

Det kan vara frestande att slänga in bullarna i en burk direkt, men att låta dem svalna är superviktigt. När bullarna är varma släpper de ifrån sig fukt, och om du stänger in dem för tidigt kan de bli kladdiga. Låt dem svalna på ett galler i rumstemperatur först.

MISSA INTE: Snabba kanelbullar på färdig pizzadeg

2. Förvara i en lufttät behållare

För att hålla bullarna färska bör du förvara dem i en lufttät plastpåse eller en burk med lock. Vill du undvika plast kan du välja en glas- eller metallburk. Huvudsaken är att behållaren är tät, så att bullarna inte torkar ut.

3. Frys in för längre hållbarhet

Om du inte planerar att äta alla bullar inom ett par dagar är det smart att frysa in dem. Packa dem i fryspåsar och se till att pressa ut så mycket luft som möjligt. Frysning gör att bullarna håller sig fräscha i upp till tre månader – perfekt när du vill ha en snabb fika redo när som helst!

4. Tina bullarna försiktigt

När du ska tina dina bullar, låt dem ligga i rumstemperatur i cirka en timme. Du kan också värma dem försiktigt i mikron, men se till att inte ha för hög effekt så de inte blir hårda. Ett annat tips är att lägga dem i ugnen en kort stund för att få den där nybakta känslan tillbaka.

5. Förvara kanelbullar rätt

Kanelbullar, precis som andra bullar, behöver rätt förvaring för att hålla sig goda. Eftersom fyllningen gör dem extra saftiga är det viktigt att förvara dem lufttätt, annars riskerar de att bli torra snabbt. Om du bakat en stor sats kan du frysa in dem direkt efter att de svalnat, så håller de sig fräscha och smakrika i flera månader. Tina dem långsamt för bästa resultat och värm gärna upp dem snabbt innan servering för en nybakt känsla.

6. Undvik kylskåpet

Många tror att kylskåpet är en bra plats för att förvara bullar, men faktum är att bullarna snabbt blir torra där. Förvara dem hellre i rumstemperatur om du ska äta dem snart, eller frys in dem om du vill spara dem längre.

Läs mer: Nyttiga kanelbullar

stats