Träna rygg hemma – tips på ryggövningar att göra hemma

Träna rygg hemma – ryggövningar att göra hemma. - Foto: Unsplash
Dela på Pinterest
Här hittar du tips på hur du tränar din rygg hemma.

Tips på bra ryggövningar att göra hemma

En stark rygg är viktig för god hållning, att förebygga skador och för att utföra vardagliga aktiviteter. Lyckligtvis finns det flera effektiva ryggövningar som du kan utföra hemma, utan att behöva gå till gymmet.

1. Supermannen

Supermannen är en utmärkt övning för att stärka de nedre ryggmusklerna. Lägg dig ner på magen, sträck ut armarna framåt och lyft sedan armarna och benen samtidigt från golvet. Håll i några sekunder och sänk sedan ner igen.

2. Bird Dog

Bird Dog är en annan bra övning som stärker både rygg och kärnmuskulatur. Börja på alla fyra, sträck ut motsatt arm och ben samtidigt och håll i några sekunder innan du återgår till startpositionen. Upprepa på andra sidan.

3. Bro

Bro-övningen, eller Bridge, stärker både rygg, rumpa och baksida lår. Ligg på rygg med böjda knän och fötterna i golvet. Lyft höfter och rumpa uppåt tills kroppen bildar en rak linje från axlarna till knäna. Håll i några sekunder och sänk sedan ner igen.

4. Armhävningar

Armhävningar är inte bara bra för bröst och armar, utan stärker också ryggmusklerna. Om traditionella armhävningar är för svåra kan du börja med att göra armhävningar mot en vägg eller med knäna i golvet.

5. Plankan

Plankan är en isometrisk övning som stärker hela kroppen, inklusive ryggen. Försäkra dig om att hålla ryggen rak under hela övningen för att maximera effekten.

Kom ihåg att värma upp innan du börjar träna och avsluta med att stretcha för att förebygga skador och öka flexibiliteten. Lycka till med din träning!

Läs mer: Magövningar som du kan göra hemma