Intervju: "Vintage Flamingo har blivit uppköpta för 200 miljoner"

Vintage Flamingo:s populära flytande brillor i bambu.
1 av 3
Vintage Flamingo:s populära flytande brillor i bambu. - Foto: Vintage Flamingo
Märket skapades inspirerat av killarnas kärlek till surf.
2 av 3
Märket skapades inspirerat av killarnas kärlek till surf. - Foto: Vintage Flamingo
Anton, ena halvan av designerduon svarar på Modettes frågor i intervjun nedan.
3 av 3
Anton, ena halvan av designerduon svarar på Modettes frågor i intervjun nedan. - Foto: Vintage Flamingo
Dela på Pinterest
Två bröder som reser världen runt, surfar och designar accessoarer. Modette tog ett snack med Anton, en av killarna bakom märket Vintage Flamingo.

Anton Johansson startade tillsammans med sin bror, Fred Andersson, märket Vintage Flamingo för tre år sedan. Nu har de börjat uppmärksammas i Sverige och ställer i januari ut på Sweport-mässan i Stockholm tillsammans med andra surf, skate och sportmärken som Rip Curl, Hurley och WESC. 

Modette tog tillfället i akt och ställde lite frågor till Anton, ena halvan av designer-duon

Hur startades Vintage Flamingo?

– Vi har alltid haft i tanken att vi skulle göra ett märke tillsammans. År 2011 fick vi chansen att komma in på marknaden. Vårt intresse för fashion och passionen för surf och viljan att skapa något eget på våra egna villkor, de var det som var grunden för det hela. Skapat av kärleken för det annorlunda, det glada och alltid färgskiftande livet vi lever, berättar Anton för Modette. Han fortsätter:

– Vi tror på att göra saker fullt ut och känner starkt för välarbetade prylar och vår förhoppning är att detta blir synonymt med Vintage Flamingo. Glädjen, livsstilen och de förväntansfulla stunderna är alltid där. För att uttrycka det simpelt - THE BIRD IS THE WORD!

Vart ifrån kommer namnet?

– Namnförslagen haglade i början... svårt att hitta rätt. Vi sökte ett namn som skulle beskriva känslan av det vi ville göra, en fashion-kultur som bygger på vår personliga livsstil. Flamingon är en vacker fågel med högsvansföring, en tydlig symbol för den exotiska och äventyrliga delen i Vintage Flamingo. Vintage, har vi Mariel Nordberg att tacka för, det ägget la hon i Indo och Vintage Flamingo föddes!

Hur jobbigt är det egentligen att ha ett eget märke?

– I Skrivande stund sitter vi på Sri Lanka och uppfyller vårt drömprojekt TISHA, t-shirts och linnen i organiskt bomull. Så det är bara skoj, finns egentligen inget som kan rubba känslan vi har för VF, svarar Anton. 

Han fortsätter att berätta om tanken bakom VA: 

– Vår grundprincip var att vi utgick från oss själva och vår livsstil för att vi är säkra på vår passion och därför skulle det inte kunna bli några onaturliga konstigheter då allt vi gör kommer från hjärtat. All produktion sätter vi på resande fot vilket ger oss möjligheten att se världen, möta andra entreprenörer som brinner för ekoprodukter som organiskt bomull, bambu eller hempa. Idag jobbar vi mycket bambu, där vi har tagit fram solglasögon ”Floaters” som är eko vänliga. Detta hade aldrig hänt om vi inte hade haft Vintage Flamingo.

Ni är två bröder som jobbar tillsammans, hur fungerar det?

– So far so good. Vi kompletterar varandra på ett bra sätt och rollerna är dem vi har annars också. Så allt är väldigt naturligt. Vad som egentligen är spännande är att se hur andra tycker det är att jobba med två snurriga bröder som kanske inte alltid har allting på plats. Det finns många historier, många möten som ofta lämnat alla med ett oväntat leende och kanske en annorlunda utgång än planerat, berättar Anton. 

– Påväg till Sri Lanka till exempel missade vi planet, något som vi kompenserades för och nu betalar vår medverkan på Boutique Fräsh Show den 19-20 januari, Kistamässan, Stockholm. Utan det missade planet så hade Vintage Flamingo vart någon annanstans de datumen.

Vart ser ni er själva om 5 år?

– Bara några månader efter att vi startade så skickade vi ut ett sms till nära och kära, det löd: "Läs detta för mig om 5 år! Vintage Flamingo har blivit uppköpta för 200 miljoner, vad var det vi sa?" Detta var klart på skoj men sure om någon kan hosta upp om 5 år så kanske vi tittar på det. 

– Vår förhoppning är att vi kan kliva av våra nuvarande heltidsjobb som byggnadsIngenjör och grafisk designer och bara syssla med Vintage Flamingo på en internationell nivå från en paradisö någonstans. När den dagen har kommit lovar vi att skicka ett kort!