De här modetrenderna var allra störst under 2018

Dessa trenderna var allra störst 2018 - Foto: Instagram/hannalicious, Stella Pictures
Dela på Pinterest
Det har varit ett händelserikt modeår med många stora och återkommande trender. Dessa trenderna var störst 2018.

Ännu ett år har gått och det har varit många trender som har kommit och gått. Vissa har varit mer omtyckta än andra och några är fortfarande trendiga. Det är plattformen Lyst som har tagit fram vilka trender som var störst under 2018.

1990- och 2000-tals trenden

I år har vi sett allt från cropped hoodies till guldiga hoops i öronen på var och varannan bild på Instagram. Kanske inte så konstigt med tanke på att det har varit en av årets stora trend. De klumpiga sneakersen, eller Buffalo skor som dem kallas, har även gjort en comeback och dem matchades under årets gång bäst tillsammans med en sportig overall och håret uppsatt i en scrunchie. Vi kan minst sagt säga att mode och kultur har blandats i år och vår inspiration har vi fått från bland annat serien "Vänner", ikonen Kim Kardashian och modehuset Gucci.

1990-talet gjorde comeback 2018. Bildkälla: Unsplash

'Dad' fashion-trenden

De klumpiga sneakersen har hängt med ett tag nu och de kom snabbt att förknippas med "dad sneakers". Men det var inte bara gympadojorna som kom att forma pappa-modet utan även dem pösiga koftorna, plagg i fleece och "fula" tröjor. Enligt Lyst har sökningarna på just dessa plaggen ökat med 439% vilket gjorde att våra pappors mode blev en av de största trenderna 2018.

De klumpiga gympadojorna var trendiga även i år. Bildkälla: Instagram/lojsanwallin

Sporttrenden

Det sportiga modet fortsätter att vara trendigt och på senaste tiden har allt fler stora modehus börjat att anamma plaggen som vi ser på stan och i samband med sportevenemang. De sportiga plaggen har alltså blivit mer populära under 2018 vilket, enligt Lyst, har inneburit att det genomsnittliga priset på leggings hos ett modehus har ökat med 60%. 

Det sportiga modet har varit en av årets största trend. Bildkälla: Instagram/pernilleteisbaek

Neontrenden

Vi har sett Kim Kardashian, Blake Lively och Bella Hadid i lysande och utstickande plagg detta året. Och de har utan tvekat influerat oss alla då sökningarna på plagg och accessoarer i neon har ökat kraftigt.

Kläder i neon har varit en av årets största trend. Bildkälla: Stella Pictures

Plastic fantastic-trenden

Under 2018 har du säkerligen sett en och annan genomskinlig väska, och det beror givetvis på att det har varit en av årets största trender. Men det har inte bara varit den genomskinliga väskan som varit poppis utan även de transparenta bootsen och regnkapporna.  

Det genomskinliga modet har varit stort i år. Bildkälla: Instagram/hannalicious

Cowboy-trenden

Vi kan omöjligt ha missat en av höstens och vinterns stora trend, nämligen cowboymodet. Fransade jackor, tröjor som har tagit inspiration från vilda västern och slutligen de väldigt populära cowboybootsen som vi under hösten sett på väldigt många fötter. 

Emporio Armani visade upp cowboybootsen inför hösten 2018. Bildkälla: Antonio Calanni/AP/TT

Det hållbara modet

I år har allt fler modehus och varumärken tagit ställning när det kommer till det hållbara modet. Många har varit tydliga med att de använder sig av hållbara material och att de har schyssta produktionsförhållanden. Lyst har sett en ökning på 47% under året när det kommer till sökningar på bland annat veganskt läder och organiskt bomull. Och ingen har väl missat att det återvunna plagget har blivit utsett till årets julklapp 2018?

Några av årets trender kommer dessutom att hålla sig kvar till våren 2019, kolla vilka det är i videon nedanför.

Läs också:

Carlings släpper digital kollektion – till dina bilder på Instagram

Här gör Meghan Markle revolt mot den kungliga klädkoden