Därför pratar alla om Sara Danius klänning från Nobelfesten

Sara Danius var stora snackisen på Nobelbanketten. - Foto: Jonas Ekströmer/TT, Stella Pictures
Dela på Pinterest
Igår var det dags för den stora Nobelblanketten och någon som hade allas ögon på sig var Sara Danius och hennes spektakulära klänning.

Under 2018 har det varit mycket turbulens kring Svenska Akademien, bland annat då en man med kopplingar till akademien anklagats för sexuella övergrepp, vilket kom fram under MeToo-rörelsen. 

Sara Danius, som var den första kvinnan på posten ständig sekreterare och högsta hönset i Svenska Akademien, avgick från sin post i protest i april. Och det var även i samband med att Sara avgick som Sverige stannade och klädde upp sig i knytblus för att visa stöd för henne.

Sara Danius i knytblus. Bildkälla: Jonas Ekstörm/TT

Svenska Akademien är en kunglig akademi som årligen utser flera priser och stipendier, däribland hittar vi bland annat Nobelpriset i litteratur. 

Igår var det dags för Nobelblanketten och dagen till ära anlände Sara i en orange klänning, som givetvis hade en knuten rosett i halsen, och rosa cape som väckte stor uppmärksamhet.

Den spektakulära rosa och orange klänningen, designad av Pär Engsheden, gjorde att Sara glänste bland frackarna där hon satt på podiet, som medlem i Nobelkommittén.

Sara Danius i en klänning och cape designad av Pär Engsheden. Bildkälla: Stella Pictures

Och det är många som nu hyllar Sara Danius val av klänning, däribland är modekritikern Dennis Dahlqvist. 

"Man får en otrolig effekt, de här färgerna passar inte ihop, utan skär sig och det ger en extra effekt. Det är supertrendigt idag, och syntes mycket på årets modevecka", menar Kulturnyheternas modekritiker Dennis Dahlqvist. 

Och många menar även på att detta är Sara Danius sätt att kommentera den forne Svenska Akademien kollegan Horace Engdahls formulering från SVT:s dokumentär.

"Vi var några som skrev rakt ut när Sara Danius gjorde entré i sin enorma knytbluscape. Det här är det mest underbara sätt som hon kan kommentera Horace Engdahls olyckliga formulering från SVT:s dokumentär "Jag vet inte om män passar bättre att sitta i den här sortens församlingar'", skriver Expressens kulturskribent Gunilla Brodrej.

Sara Danius anlände i en spektakulär klänning på Nobelbanketten. Bildkälla: Stella Pictures

Enligt Sara handlade dock inte valet av klänning någonting om några pikar till varken Svenska Akademien eller Horace Engdahl. Det ska ha varit designern Pär Engsheden som valt ut tyg, färger och utseende på klänningen.

"Jag tyckte att det var dags att visa glädje och att det är dags för ett nytt kapitel", sa Sara Danius till SVT.

Och på tal om spektakulära klänningar så står modehuset Moncler för vinterns kanske stora trend, nämligen dunklänningen. Är du sugen på att införskaffa dig det varmaste plagget du kan böra i vinter? Kolla då i videon nedanför.

Läs också: 

Därför klär sig folk i knytblus och backar Sara Danius idag

Årets tema i Musikhjälpen 2018 – det här går pengarna till