Så gör du en midsommarkrans – enkelt och vackert

1 av 8
En klassisk och elegant krans med blommor från svensk natur gör din midsommaroutfit komplett. - Foto: Foto: Rihard Lonskis / Shutterstock
2 av 8
Prästkrage blommar juni-juli och finns att plocka överallt i Sverige, kan vara svåra att hitta i fjälltrakterna. - Foto: Foto: Kukuruxa / Shutterstock
3 av 8
Liljekonvalj, eller Lily of the valley som den så vackert heter på engelska, har stora pompösa blad som gör kransen frodig och grön. Blommorna kan ha vissnat till midsommar men det går minst lika bra att bara använda bladen. - Foto: Foto: Pixabay
4 av 8
Som du hör är midsommarblomster ett måste till midsommarkransen. Trivs i diken och skogsbryn. - Foto: Foto: Pixabay
5 av 8
Den sköra lilla smörblomman trivs vid vägkanter sprids flitigt, hittar du en hittar du ofta fler. - Foto: Foto: Pixabay
6 av 8
Åkerbär blommar juni-juli och får inte sina bär förrän augusti, söt och skör blomma som blir en fin detalj till midsommarkransen. - Foto: Foto: Grigorii Pisotsckii / Shutterstock
7 av 8
Hundkäx trivs bland hagar, skogsbryn, vägkanter och diken. Ofta syns de i samlad trupp och gör midsommarkransen tät och fin. - Foto: Foto: Pixabay
Maskros till midsommarkrans.
8 av 8
Trots att maskrosen tillhör gruppen ogräs är det en vacker blomma som ger en ordentlig färgklick till din krans.
Dela på Pinterest
Låt inte midsommarkransen bli ett jobbigt måste. På väldigt kort tid kan du skapa en härligt somrig krans med sju sorters blommor som du kan lägga under kudden när firandet lider mot sitt slut.

Att få till den där blomstrande, färgglada och fylliga midsommarkransen kan verka tidskrävande och krångligt, inte minst kostsamt med alla blommor som ska köpas in. 

För att undvika en dyr och stressig historia ger vi dig några enkla tips på hur du kan skapa en elegant midsommarkrans på egen hand. Allt som krävs är en promenad ut i naturen där mängder av vilda blommor väntar på att bli plockade. 

De blommor som är enklast att hitta och brukar finnas i väggrenar, diken, hagar och på ängar är prästkrage, smörblomma, liljekonvalj, åkerbär, maskros, midsommarblomster och hundkäx. Sju sorters blommor som tillsammans bildar en vacker midsommarkrans.

Gör din egna midsommarkrans

Allt du behöver till midsommarkransen: 

  • Tråd, helst ståltråd men vanlig tråd går också bra. 
  • Sax.
  • En böjbar stjälk eller kvist, exempelvis björkris.
  • Blommor (de som står listade ovan eller andra fina sorter som du fyndat under din blomjakt).

Bind kransen såhär: 

  • Sätt stjälken på huvudet och hitta ett mått som passar din huvudform genom att böja den till en cirkel. Gör den gärna mindre än du tänkt dig då den har en tendens att töja sig, ska kännas som att du sätter på dig tajt keps. 
  • Bind fast stjälken med tråden genom att vira den några varv där spetsarna möts. Knyt ordentligt så inte tråden lossnar!  
  • Gör små buketter av dina blommor och blad och lägg de runt kransen så som du önskar att de ska sitta när kransen är klar. 
  • Ta trådrullen och vira fast växterna runt stjälken allt eftersom du lägger på mer blommor.
  • När du gått hela varvet runt virar du tråden några extra varv så att den sitter ordentligt, knyt en dubbelknut och klipp av tråden.
  • Nu har du en bra grund för att snygga till den och ge den det där lilla extra. Varför inte vika in några blad om de sticker ut alltför mycket och eller kanske trä på några extra blommor om du känner att det behövs. 

Voilà! Din midsommarkrans är klar. Somrig, vacker och helt gratis!

Läs mer:

7 saker alla går igenom inför midsommar
6 enkla drinkar till midsommar – med alkohol och alkoholfria