Hållbart mode – 4 svenska hållbara klädmärken

Hållbart mode – 4 svenska hållbara klädmärken
Hållbart mode – 4 svenska hållbara klädmärken - Foto: Residus, Dedicated
Dela på Pinterest
Vill du köpa hållbart mode online? Modette listar fyra svenska varumärken som kan ta dig närmare en mer hållbar garderob!

Vad är hållbart mode?

Det kan vara svårt att veta vart man ska börja när det kommer till att bygga en mer hållbar modegarderob. Först och främst bör du ta hand om dina befintliga plagg. Tvätta inte för ofta och laga med snygga lappar. 

Att jobba med hållbart mode handlar om att tillverkningen av plaggen ska ha en så liten påverkan på miljön som möjligt och vara hållbara, det vill säga leva länge. Att köpa "slit och släng-plagg" är inte hållbart. Satsa istället på en basgarderob som håller länge!

Behöver du tillskott till garderoben vill vi tipsa om fyra varumärken som aktivt jobbar med hållbarhet!

Psst! Du kan shoppa produkterna direkt i bilderna eller via Modettes shop här nere i högra hörnet.

Hållbart mode – Residus   

Residus skapar plagg med visionen av långlivat mode av hög kvalitet, där varje produkt är gjord med ett cirkulärt tankesätt. 2020 blev Residus ett av de första varumärkena att implementera blockkedjeteknologisk spårbarhet i sina kläder. Genom en QR-märkning i alla skötselrådsetiketter kan du finna information om de fabriker som har varit involverade i tillverkningen av plagget. I och med det kan du känna dig säker på att Residus och deras fabriker tar ansvar för miljöpåverkan och de människor som är involverade i tillverkningen av en Residus-produkt. 

Den här vackra siden-blusen och shortsen är tillverkade av överskottstyg från Giorgio Armani.

En snygg, svart bastopp som går att matcha till allt, året om!

Hållbart mode – Dedicated

Dedicated producerar fina kläder samtidigt som de håller hållbarhet högt prioriterat. Dedicated har en ansvarstagande produktion där de ställer både miljö och människors rättigheter i fokus. De jobbar med ekologisk bomull, återvunnen polyester och naturfibrer som Tencel och Lyocell för att minska produktionens vattenförbrukning och koldioxidutsläpp. 

Läs också: 10 nyckelplagg alla borde ha i sin sommargarderob

En snygg skjorta i 100% ekologisk bomull som går att använda som jacka under årets varmare dagar.

Vi älskar dem här svarta byxorna som går att klä upp och klä ner.

Hållbart mode – Swedish Stockings

Swedish Stockings vill revolutionera strump-industrin genom att jobba på ett mer hållbart sätt. Som en del i sitt hållbarsarbete använder de återvunnit polyamid i sina strumpor från exempelvis överskottsrester från sportklädesindustrin.

Läs också: Baddräkter 2021 – snygga badkläder till sommaren

Låt dina strumpor bli en härlig detalj! De här strumporna är 100% utsläppsfria och stickade av återvunnet garn.

Perfekta strumpor att ha under sneakers eller ballerinaskor.

Hållbart mode – CHPO

CHPO tillverkar snygga accessoarer i bra kvalitet till ett pris som alla har råd med. All plast i CHPO:s solglasögon och klockarmband är återvunnen eller tillverkad av förnybara råvaror (det gäller även plasten i deras förpackningar). CHPO har även börjat tillverka klockor av 100% återvunnet rostfritt stål.

Fina solglasögon som bli pricken över i:et till varje outfit.

En klassik klocka av rostfritt stål med mesh-armband. Vi älskar kombinationen av silver och guld då klockan på så sätt kan användas till alla dina guld- och silversmycken.

Mer:

Bikinis 2021 – snygga och prisvärda badkläder till sommaren