Nikki Amini öppnar upp om sjukdomen: "Började på ett absurt sätt"

Nikki Amini öppnar upp om sjukdomen
När Nikki Amini gästar "Renées brygga" öppnar hon upp om sin tidigare ätstörning. - Foto: Skärmdump/TV4, Stina Stjernkvist/TT
Dela på Pinterest
När Nikki Amini gick i högstadiet drabbades hon av en ätstörning. Flera år senare blev hon frisk och hittade tillbaka till sig själv.

Nikki Amini var jurymedlem i "Idol" mellan åren 2016-2020. Sedan dess har hon synts i flertalet andra tv-program, däribland "Bäst i test". Hon är också en populär profil på Instagram där hon har över 100 000 följare. 

Nikki Amini och Henrik Nyblom har båda varit med i "Bäst i test". Foto: Christine Olsson / TT

Nikki Amini om ätstörningen

När Nikki Amini gästade Renée Nyberg i "Renées brygga" öppnade hon upp om ätstörningen hon drabbades av som tonåring. I programmet förklarar hon att det hela började i samband med att hon skulle gå på nians bal. 

– Det började på ett ganska absurt sätt. Vi skulle ha en bal i nian och vi skulle banta till den här balen. Jag började räkna kalorier, säger Nikki Amini i programmet och fortsätter: 

– Jag drog det ju väldigt långt, för långt. Jag slutade äta mat. 

Hittade tillbaka till sig själv 

Amini förklarar att hon som tur är lyckades ta sig ur sjukdomen och att hon i efterhand kan härleda ätstörningen till hennes vilja att alltid vilja prestera på topp. 

När Nikki Amini var i 28-årsåldern blev hon mer bekväm med den hon är och började då hitta trygghet i sig själv. 

– Man börjar landa i sig själv som person. Man landar lite mer i sin karriär, man har åstadkommit saker och kommit en bit på vägen, säger Amini i "Renées brygga".  

Nikki Amini. Foto: Fredrik Sandberg/TT 

Lider du eller någon du känner av en ätstörning? 
Hit kan du vända dig: 

  • Är du under 18 år kan du kontakta en ungdomsmottagning, elevhälsan eller barn- och ungdomspsykiatrin, bup. På en del bup-mottagningar behöver du remiss från vårdcentralen.
  • Om du är 18 år eller äldre, då kan du boka tid på en vårdcentral, psykiatrisk mottagning eller på företagshälsovården om du jobbar. 
  • Du som är upp till 20-25 år kan också kontakta en ungdomsmottagning. Åldersgränsen för hur gammal man får vara för att ta hjälp av en ungdomsmottagning varierar mellan olika ungdomsmottagningar.

Du kan läsa mer på 1177.