Maria Sur: Familjen, Melodifestivalen och flykten från Ukraina

Har du bra koll på Maria Sur?
Har du bra koll på Maria Sur? - Foto: STELLA Pictures/Patrik Österberg / Jonas Ekströmer/TT
Dela på Pinterest
Maria Sur ställer upp i Melodifestivalen 2024 med bidraget "When I'm gone". Här kan du läsa mer om Maria Sur, inklusive vem hennes mamma är, flykten från Ukraina och mer om hennes karriär.

Maria Surs ålder – hur gammal är hon?

Maria Sur föddes den 31 december 2004 i Zaporizjzja, Ukraina. Hon fyller alltså 20 år den sista dagen på 2024.

Maria Surs längd – hur lång är hon?

Maria Surs längd är inte offentlig. Hennes längd är helt enkelt inte lika känd som hon själv är.

Maria Surs uppväxt och flykten från kriget i Ukraina

Maria Sur växte upp i staden Zaporizjzja i Ukraina. Sedan 14-årsåldern har Maria tävlat i två musikprogram i Ukraina, närmare bestämt X-Factor och The Voice. 

När Ryssland invaderade Ukraina den 24 februari 2022 flydde Maria Sur och hennes mamma till Sverige. Trots det hon varit med om släppte Maria inte artistdrömmarna. Hon tog kontakt med artisten Sarah Dawn Finer, som hjälpte henne få en plats som en av artisterna vid insamlingsgalan "Hela Sverige skramlar för Ukraina" där hon imponerande med en egen version av låten "Survivor". Efter det blev Maria signad av skivbolaget Warner Music och nu har hon en musikkarriär i Sverige.

– Jag lever på ett sätt som i en dröm, men samtidigt dör folk i mitt hemland. Jag känner så mycket skuld, sa Maria till Aftonbladet i en intervju från 2022.

Maria Sur uppträder med låten "Survivor" på insamlingsgalan "Hela Sverige skramlar för Ukraina", 2022. Foto: Henrik Montgomery/TT

Maria Surs familj – vem är hennes mamma och pappa?

Maria Surs mamma heter Lyudmila Kuzmenko och flydde som tidigare nämnt till Sverige tillsammans med artisten 2022. Marias pappa fick däremot stanna kvar och försvara Ukraina, och Maria försöker prata i telefon med honom så ofta som möjligt.

– Min pappa är så stolt. Jag är så glad att jag har min familj som alltid stöttar mig, berättade Maria i samma intervju med Aftonbladet.

Maria Sur i Melodifestivalen 2024

Maria Sur ställer upp i Melodifestivalen 2024 med låten "When I'm gone". Hon tävlar i den andra deltävlingen som går av stapeln den 10 februari 2024 i Göteborg.

Det här är inte första gången Maria Sur tävlar i programmet. Hon ställde nämligen också upp i Melodifestivalen 2023, den gången med bidraget "Never give up". Då gick hon vidare direkt till final från den andra deltävlingen och slutade på en niondeplats i hela tävlingen.

Maria Sur under genrepet inför finalen i Melodifestivalen 2023. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Maria Sur på Instagram

Maria Sur går under användarnamnet @mariasurofficial på Instagram.