Studie: Så ofta blir vänner ett kärlekspar

Studie visar att kärleksrelation ofta börjar med kärlek.
Studie visar att kärleksrelation ofta börjar med kärlek. - Foto: Unsplash
Dela på Pinterest
Visste du att kärlek ofta börjar med vänskap? Det visar en kanadensisk studie. Läs här!

Kärleksrelationen börjar ofta med vänskap 

En kanadensisk studie från 2021 visade att är vanligt förekommande att en vänskap utvecklas och blir till en romantisk relation. 68% av deltagarna sa att deras relation började som vänner innan de blev ett par. Likaså menade de att de kände nån form av attraktion till personen från första början. En minioritet på 18% sa också att de enbart blev vän med personen för att de var intresserade av ett romantiskt förhållande. 

Läs mer: Så vet du om han börjar få känslor för dig

Attraktion påskyndar relationen. Foto: Canva.

Attraktion påskyndar relationen till kärlek

Något som stack ut i studien var att det i genomsnitt tog två år innan deltagarna utvecklade en kärleksrelation. Men frågan som kvarstår är då vad som egentligen styr hur lång tid det tar innan vänskap övergår till steget längre? 

En annan studie utförd i USA 2015 visade nämligen att ju mer olika paren i studien var gällande fysisk attraktion, ju längre tid tog det innan de inledde ett romantiskt förhållande.

Något som också framkom i studien var att par som kände varandra under ett år som vänner matchade varandra utseendemässigt, samtidigt som andra som känt varandra i över ett år innan de började dejta var mer olika. 

Källa: Psychology Today

Läs mer: 5 tecken på att du inte kan lita på din partner