Hur kommer man över någon snabbt? Läs det här!

Komma över någon
Behöver du komma över någon du fortfarande älskar? - Foto: phM2019/ Shutterstock
Dela på Pinterest
Det kan vara svårt att komma över ett ex eller någon du varit kär i. Men det finns knep som kommer göra lättare och mindre smärtfritt.

Hur ska man bära sig åt om man vill komma över sitt ex på det mest effektiva sättet? Att gå vidare efter en kärlek är aldrig lätt, men det finns saker som kan hjälpa i din hjärtesorg.

Komma över någon du är kär i?

1. Bryt kontakten helt

Enligt relationsexperten Trina Leckie som driver podden "Breakup BOOST podcast" är det bäst att strypa kontakten för att glömma ett ex. 

"Ju mer utom räckhåll de är, ju förr kommer de försvinna från ditt huvud. Om ni behåller kontakten, eller om du alltid kollar upp vad de gör så kommer de konstant vara i dina tankar. Ni behöver tid isär för att återfå kontrollen över era känslor och få klarhet i varför ni behövde göra slut", säger Trina i en intervju med EliteDaily.

Läs också: Kan man förlåta otrohet? Så konfronterar du din partner

2. Avfölj på sociala medier

Du behöver inte blocka dem, ta bort deras nummer och radera dem helt från ditt liv. Men att bryta kontakten är det bästa sättet att komma över någon på. Givetvis kan det då underlätta att avfölja ett ex på Snapchat och Instagram om du får lust att kontakta hen varje gång hens händelse poppar upp i telefonen. 

Det kan vara svårt men det kommer hjälpa dig i längden, vi lovar! Att ständigt påminnas om er relation eller vad hen gör om dagarna kommer bara göra att du ältar och fastnar i sorgen ännu mer.

Läs också: 6 tecken på att du är lyckligare som singel

3. Sysselsätt dig med annat

Ett annat tips är att försöka sysselsätta dig och lägga dina tankar på annat. Planera upp dina dagar så att du har något att göra. Kanske vill du börja måla akvarell igen eller prova den där aktiviteten du alltid sagt att du skulle göra? Vill du inte vara ensam? Fråga om du kan sova över hos din kompis i några dagar. Umgås med vänner och familj och de som får dig att må bra. 

Bästa sättet att komma över någon

Ja, tyvärr är det ju inte alltid så enkelt som att bara följa några enkla punkter. Här är några fler saker som kan hjälpa dig i din process. 

4. Skriv tacksamhetsdagbok 

Att skriva av sig hjälper många och det kan vara riktigt skönt att få ur alla tankar. Ett tips är att skriva tacksamhetsdagbok för att påminna dig själv om att du har mycket annat i livet som du kan vara tacksam över. Det behöver inte vara något stort, kanske var det en promenad med mamma häromdagen som gjorde dig lite extra glad? Skriv några rader varje kväll innan du går och lägger dig!

5. Skriv ett hejdå-brev 

Skriv ett brev eller mejl med allt du vill säga till personen. Skriv precis vad du vill! Du behöver givetvis inte skicka brevet om du inte vill men det kan vara skönt att ha "sagt" allt och vara helt ärlig med vad du tycker och känner efter uppbrottet.

6. Inse ditt värde!

Du är värd det allra bästa! Oavsett vad som har hänt så måste du komma ihåg det. Ha tillit och tro på att något bättre väntar för dig!

Hur lång tid tar det att komma över någon?

Du vet nog svaret själv där längst inne. Här finns det inga rätt eller fel. Att komma över någon kan ta allt ifrån en vecka till månader eller år. Beroende på hur relationen tog slut kan det också vara så att du behöver olika lång tid för att gå vidare. Var det till exempel du som gjorde slut kanske du har bearbetat beslutet ett bra tag och tänkt igenom det ordentligt? Då kan det kännas lättare. 

Blev du istället dumpad eller relationen plötsligt tog slut? Då känns det oftast jobbigare. Det kommer bli bättre med tiden och oavsett hur klyschigt det än låter så är det faktiskt sant – tiden läker alla sår.

Läs också: 3 misstag du begår – som gör att du inte kan komma över ditt ex

Sörjer du fortfarande ditt ex? Foto: Unsplash

Komma över någon – faser

Att göra slut kan vara traumatiskt och kan ibland jämföras med att ta farväl av någon som har gått bort. Man brukar dela upp sorgen i fyra olika faser.

1. Chockfasen

När man precis har fått veta vad som har hänt är det vanligt att man går in i en slags chock. En känsla av overklighet skapas och man har svårt att förstå det som har inträffat.

2. Reaktionsfasen

Det är oftast nu man reagerar och känslorna helt tar över. Saknaden och sorgen är det enda man tänker på.

3. Bearbetningsfasen

Bearbetningen börjar sakta men säkert. Man får perspektiv på vad som har hänt och försöker acceptera att det är som det är.

4. Nyorienteringsfasen 

Man försöker blicka framåt och gå vidare men personen kommer såklart alltid vara kvar på ett eller annat sätt. Saknad och sorg kan såklart komma men inte på samma sätt som tidigare.

Sörjer mellan två lägen

Men glöm inte att alla sörjer olika och det är upp till var och en vad som fungerar bäst. Nu utgår forskningen istället från en modell där personen som sörjer pendlar mellan två lägen. Det ena läget kännetecknas av förlusten. Det andra läget kännetecknas av den nya tillvaron utan den som har dött, skriver Vårdguiden.

Varje relation kommer med lärdomar

Varje relation kommer med lärdomar, försök att se dem! Vad var det som inte fungerade i förhållandet? Var du glad? Ville ni samma sak i framtiden? Blev dina behov sedda? När vi har gått igenom alla sorgeprocesser och verkligen kan se relationen utifrån kommer ofta flera insikter om varför det tog slut. 

Läs också: Test: Är han narcissist? Gör testet här!

Det finns några vanliga misstag som många av oss begår efter ett break up – som hindrar dig från att gå vidare. Genom att göra dessa saker klamrar vi oss fast vid vårt ex och gör det omöjligt att få ett bra avslut. Se vilka misstag du antagligen begår och vad du ska göra istället i videon nedanför.

Artikelbild: phM2019/ Shutterstock

Mer:

Dags att dejta? Här är de bästa dejtingapparna 2021

Tre misstag du begår – som gör att du inte kan komma över ditt ex