Så berättar du att du är gravid för en vän som inte kan bli med barn

Kenza, Dani
Kenza och Dani är vänner och väntar nu båda barn. - Foto: Blogg/kenzas.se
Dela på Pinterest
Att berätta att man är gravid kan vara riktigt kul – men också riktigt jobbigt om din vän har svårigheter att få barn. Nu öppnar Kenza och Dani upp sig om tidigare skuldkänslor och ger sina bästa tips till dig som är i samma situation.

Ingen kan ha missat att bloggaren Kenza Subosic Zouiten har blivit gravid – men det var en lång och jobbig väg dit. I det tredje podd-avsnittet av "Kenza & Dani – När livet händer" pratar profilerna om sina graviditeter och svarar på läsarfrågor. För hur berättar man egentligen för sin vän att man är gravid om man vet att personen har svårt att bli med barn?

Skuldkänslor och bebistankar

Kenza har tidigare berättat att hon som 26-åring hamnade i klimakteriet, något hon inte visste att man kunde göra i så tidig ålder. Hon och hennes man Aleks hann göra två IVF-försök, även kallat provrörsbefruktning, i hopp om att bli med barn. Under tiden de kämpade som mest drog hon sig undan från gravida vänner. Trots att det gav henne dåligt samvete var det för jobbigt att hela tiden bli påmind om att de inte lyckades.  

– Jag kunde bara se din mage, där inne är min största dröm, säger Kenza till Dani i podcasten.

I juli berättade Dani för Kenza att hon var gravid och i podcasten säger Dani i efterhand att hon hade skuldkänslor då hon visste vad Kenza gick igenom. Men det dröjde inte länge innan även Kenza möttes av ett plus på gravidstickan – hon hade nämligen blivit gravid på naturlig väg. Lyckan var total och Dani var en av dem som hon ville dela bebislyckan med. 

Att berätta att man är gravid

Men hur säger man till sin vän att man är gravid om man vet att den har svårigheter att bli med barn? Kenza menar att det finns bättre och sämre sätt. På julafton när alla är samlade eller på någons födelsedag är enligt henne inte det optimala tillfället.

– Man ska ta det ensamma och försöka hitta rätt läge, kanske på en ledig dag, säger hon. 

Både Kenza och Dani säger att man ska berätta det på tu man hand och att det är viktigt att försöka vara förstående.

– Hur hade du velat att någon berättade för dig om du gick igenom det? Det är bara att tänka lite så, säger Dani. 

Profilerna är nu gravida. Foto: Poddomslag/ Kenza & Dani - När livet händer

Det tog ett tag innan Kenza berättade om graviditeten på sociala medier – och hon hade planerat det väl. Under sin semesterresa såg följarna nämligen bara hennes vanliga mage i bikini. Ta reda på hur Kenza dolde gravidmagen i videon nedan.

Mer: 

Kenza Zouiten om alla försök att bli gravid: "Gav aldrig upp"

Här är de 10 mest populära barnnamnet – inom de närmsta tio åren