Otrohet har alltid funnits och kommer alltid att finnas. Men varför är man egentligen otrogen? Den vanligaste orsaken är att man helt enkelt känner attraktion till någon annan än sin partner. En annan anledning är att man inte känner kärlek eller att sina behov blir tillräckligt tillfredsställda. Det berättar det nya skilsmässotorget GO ON, en sajt som hjälper dig att gå vidare efter separationer.
Men vad finns det då för vanliga tecken på otrohet? Här är några typiska kännetecken.
Vanliga tecken på otrohet:
• smyger med sin telefon
• bryter från sitt vanliga mönster och rutiner
• överdrivet förklarande vad hen har varit
• irritation om du försöker ställa din partner mot väggen för att få veta var hen har varit
Läs också: 5 tecken på att din partner är otrogen
Så konfronterar du otrohet
Känner du igen dig? Då kan det vara en idé att våga konfrontera din partner. Men hur går man egentligen tillväga? Sofia Jackson och Malin Christiernsson på relationstorget Go On har båda upplevt skilsmässa på nära håll och vet hur jobbigt det kan vara att gå vidare. Så hur inleder man ett samtal? De båda rekommenderar att ta samtalet tillsammans med en extern part, till exempel en parterapeut, då ämnet är så svårnavigerat och känsligt.
– Att inleda ett sådant samtal är något de flesta bävar för. Har ni inte möjlighet att ta det med en extern part så har vi några konkreta tips som kan hjälpa dig på vägen, säger de i en intervju med Modette.
6 tips om ni ska prata om otrohet
1. Var utvilade och ta samtalet när det finns tid. Försök alltså inte klämma in det mellan frukosten och jobbet.
2. Undvik att svamla iväg och hamna på sidospår från det ni faktiskt tänkte prata om. Skriv ner ett "manus" eller stödord redan innan samtalet som du kan ta hjälp av.
3. Försök att behålla lugnet. Det är svårt – men försök.
4. Tänk ut redan innan vad du anser om en eventuell otrohet, kan du tänka dig att förlåta otrohet eller inte?
5. Håll samtalet så konkret som möjligt om ämnet och glöm inte att ni inte behöver komma fram till en lösning just där och då. Det kan vara skönt att låta det smälta och ta upp det igen, exempelvis dagen efter.
6. Glöm inte att det också finns professionell hjälp att få. En parterapeut kan hjälpa er att reda ut frågetecken och oklarheter.
Läs också: Ska man berätta om otrohet för sin partner? Relationsproffsen svarar
Förlåta otrohet – går det och hur gör man?
Tyvärr finns det inget lätt svar på om det går att förlåta otrohet – det beror helt enkelt på situationen och personen i fråga. Kanske lyckas par hitta tillbaka till varandra och får en starkare relation eller så sker motsatsen och förtroendet är förstört för alltid. Oavsett vad krävs det hårt arbete och en lång tid för att stärka bandet på nytt.
Gå tillbaka efter otrohet? Tänk på det här
Men vad bör man tänka lite extra på om man funderar på att gå tillbaka till sin partner efter hen har varit otrogen? Så här säger Sofia Jackson och Malin Christiernsson.
1. Sätt upp regler mellan varandra. På så sätt vet båda vad som gäller för att förhållandet ska funka igen.
2. Gå igenom era papper vad gäller samboavtal eller äktenskapsförord. Händer det igen så har ni åtminstone ordning på det ”byråkratiska”.
3. Var öppna och håll inga hemligheter för varandra, en liten hemlighet kan växa till en stor lögn.
4. Var ärlig, och glöm inte att det är viktigt att ärligheten kommer från två håll.
5. Försök inte hämnas! Det blir bara värre och tar större skada.
Och du, glöm inte! Du och din partner kommer aldrig kunna bestämma att ni inte ska bli attraherade av någon annan, däremot kan ni styra över hur ni agerar.
Läs också: