4 konflikter som ofta leder till att par gör slut – enligt experter

Konflikter som ofta leder till att man gör slut.
Konflikter som ofta leder till att man gör slut – och hur man räddar förhållandet. - Foto: Unsplash
Dela på Pinterest
Vissa konflikter har större tendens att leda till att ett par gör slut. Se vilka bråk som ofta leder till ett break up enligt experterna här.

Par bråkar och har konflikter. De par som håller länge och har en sund relation bråkar också, och nyckeln är inte att inte bråka – utan att identifiera konflikten och åtgärda problemen innan det gått för långt.

Enligt parterapeuten Gary Brown, från Los Angeles, finns det några konflikter som ofta är grunden till att man gör slut. Men om du och din partner upptäcker det i tid och reder ut det så finns det stor chans att ni håller ihop och får en bättre relation.

1. Konflikten efter det andra eller tredje sveket

Ett svek klarar sig många relationer igenom. Även om det gör stor skada och kan såra personen som blivit sviken djupt. Men om man lyckas ta sig vidare och reparera förtroendet i relationen så kan det bli bra igen. Men en tillit är svårare att bygga upp om den sviks gång, på gång, på gång. Så om din partner, eller du, svikit den andre mer än en gång kan det vara slutet på er relation, menar Gary.

2. Konflikter om konsekvent ljugande

Upplever du att din partner ljuger ofta? Eller brukar du själv ofta dra till med en lögn istället för att säga sanningen? Det kan vara ett tecken på att ni är på väg in i fel riktning. Det skadar återigen tilliten som är otroligt viktig för en relation.

Försök att gå till botten med varför lögnerna kommer. Finns det en rädsla om att bli dömd? Eller ljuger hen för att inte göra någon ledsen i onödan? Eller för att avleda svartsjuka? Om ni börjar bygga er relation på sanning och förtroende kommer ert kärleksliv garanterat kännas lättare och tryggare.

3. Konflikter som grundas i ett icke existerande sexliv

Någon gång under relationen kommer sexlusten dala. Det händer de flesta par och det finns flera orsaker till det. Men intimitet och närhet är en viktig del för många i en relation. Om ert sexliv inte existerar så är det en varningsklocka enligt Gary.

Men det behöver inte vara kört för det, och du behöver inte tvinga dig själv till att ha sex heller. Däremot kan du och din partner göra saker för att bygga upp stämningen och få tillbaka gnistan igen. Läs mer om hur ni gör här!

4. Konflikter som beror på en känsla av otacksamhet

En sak som gör att personer trivs i relationer är att de känner sig behövda och uppskattade. Om en person i relationen ger och ger utan att få tacksamhet tillbaka kan den känna sig ouppskattad vilket kan leda till ett långsiktigt missnöje.

Gary rekommenderar att man ska sätta sig och prata om dessa problem med sin partner i lugn och ro, inte mitt under ett bråk. Håll samtalet rationellt, empatiskt och lösningsorienterat.

"Målet ska vara att förstå, inte att vinna eller bevisa en poäng. Omständigheterna ska göra det tryggt att uttrycka dina tankar och känslor utan rädsla för att bli bestraffad", säger Gary till Elitedaily.


Minskad sexlust är något som kan göra många oroliga i en relation. Men det är fullt naturligt. Se fem vanliga anledningar till att du och din partner inte har sex längre i videon nedanför.

Mer:

Därför har du och din partner inte längre sex – 5 vanliga anledningar

par