IVF-behandling: Pris, krav och risker

IVF-behandling, provrörsbefruktning, barn, gravid
Allt du vill veta om IVF-behandling, provrörsbefruktning. - Foto: Unsplash
Dela på Pinterest
En IVF-behandling, så kallad provrörsbefruktning, har hjälp många att få barn när det inte har fungerat på naturlig väg. Men vad kostar det egentligen, och finns det risker? Här är allt du behöver veta.

Har du svårt att bli gravid med din partner eller vill skaffa barn på egen hand kan IVF vara en behandling som kan hjälpa. Ägg plockas då ut och befruktas utanför kroppen. Efter några dagar sätter läkaren in embryot i livmodern – och förhoppningsvis utvecklas ett barn i magen. 

Idag är det vanligt att man gör provrörsbefruktning, men det kan vara en lång process och det finns flera frågor som många vill ha svar på. Här är några av dem.

Vad kostar det att göra en IVF-behandling?

Ditt landsting betalar ett begränsat antal försök då behandlingarna är dyra och tar mycket tid. Det brukar vara vanligt att få tre försök gratis, men kolla upp vad som gäller där du bor. Efter dessa försök får man som privatperson stå för kostnaden, vilket ofta kan kosta över 50 000 kronor.

Foto: Unsplash

Vad finns det för risker med IVF?

Enligt Carl von Linnékliniken är det ingen högre risk för barnet om det har kommit till genom en IVF-behandling. Däremot skriver de alla kirurgiska ingrepp har en infektionsrisk, men att det inte är så vanligt att drabbas av det efter äggplockning. 

Vårdguiden skriver också att humörsvängningar, svettningar och nedstämdhet är vanliga besvär efter en behandling. Det finns också en risk att drabbas av överstimuleringssyndrom. Det innebär att din mage svullnar upp av vätska som har samlats i magen. Då måste du få behandling på sjukhus.

Gör man en provrörsbefruktning finns det också en större chans för föräldrarna att få tvillingar.

Vad är kraven för att göra IVF, så kallad provrörsbefruktning?

Innan du påbörjar en IVF-behandling måste du lämna in prover för att säkerställa att du inte har några sjukdomar, exempelvis hepatit A, B eller C eller HIV. Detta måste behandlas innan provrörsbefruktningen kan göras, om du är drabbad.

Finns det åldergräns för att göra IVF?

Reglerna för i vilken ålder du får göra IVF är olika beroende på klinik. Vanligast är det att en kvinna får vara max 38 till 40 år. Är du ännu äldre än så? Prova att söka dig till en privat klinik – de kan ibland tillåta högre åldrar.

Källa: 1177 Vårdguiden

Är du osäker på om du är gravid? Se elva tidiga tecken på att du väntar barn i videon nedan.

Mer:

Nour El Refai ryter ifrån efter gravidkritiken: "Så jävla okänsligt"