Hemligheten bakom lycklig kärlek – enligt Kalle Norwald

Gift vid första ögonkastet
Deltagarna i "Gift vid första ögonkastet" har matchas ihop av experter efter gediget arbete med psykologiska tester och långa intervjuer. - Foto: Ulrika Malm / Svt
Dela på Pinterest
Vad är egentligen hemligheten bakom en lång, lycklig kärlek? Modette ställde kärlekens svåra frågor till Kalle Norwald, känd från TV-programmet "Gift vid första ögonkastet".

Kalle Norwald är sexolog, socionom och grundutbildad inom psykoterapi. Du känner säkert igen honom från TV-serien "Gift vid första ögonkastet".

Modette hade minst tusen frågor att ställa till Kalle, men vi nöjde oss med att undersöka vad hemligheten bakom lycklig kärlek kan tänkas vara.

Dras vi till vårt eget utseende?

– Det finns en del grundläggande parametrar att utgå ifrån när man ska försöka räkna ut en matchning. Enligt forskning så är det bra om det finns "äktenskapstycke", säger Kalle.

"Äktenskapstycke" är ett ganska diffust begrepp men innebär att det ett par har gemensamma drag utseendemässigt. Även om man inte vill vara en kopia av den andra är det inte helt ovanligt att par har grundläggande fysiska attribut gemensamt. Det skapar en undermedveten igenkänning som hjälper oss på traven att lättare kunna relatera till varandra.

Kalle berättar att det är absolut vanligast att dras till någon där det finns gemensamma drag som påminner rent utseendemässigt. 

– Det stämmer inte på alla, men på merparten. Däremot finns det de som fungerar tvärtom och snarare attraheras av sin raka motsats, utseendemässigt. Det visar på komplexiteten i attraktion, säger Kalle.

Måste man tycka likadant?

– Givetvis har man bäst förutsättningar att lyckas i kärlek om man har någorlunda gemensamma åsikter och delar grundvärderingar. Det tar vi stor hänsyn till när vi matchar våra par i programmet. Det som ändå ibland kan trassla till det, och verka svårare än det egentligen är, är sättet man pratar om sina värderingsgrunder på.

Hur viktigt är det att hålla sams?

– Det är viktigt att hålla i minnet att konflikt i sig inte är något dåligt. Det påminner jag alla par jag har i terapi om ständigt, för det är en vanlig missuppfattning. Så det vill jag understryka: det är inte dåligt att hamna i konflikt. Det är hur vi löser våra konflikter som är det viktiga, poängterar han.

Att hålla sams enbart för att inte bråka med varandra är alltså inte riktigt rätt väg att gå i en relation man vill fördjupa. Kalle menar att vi undviker riktig intimitet och håller oss på ytan av relationen om vi inte törs lyfta konflikter.

– Om det känns lätt så kan det bero på att det är något man undviker att prata om, säger han och förtydligar att djupare möten ofta också innebär lite konflikter, men som man löser.

Är timingen viktig?

Kalle säger att man på något plan behöver vara redo för att kunna träffa någon. Det behöver vara lustdrivet och man ska naturligtvis aldrig behöva gå in i en relation om man inte vill det. Men visst kan man också överrumplas av att träffa någon. Vill man, så får man det att fungera, men man måste vara redo att helhjärtat kliva i relationen, säger han.
– Kanske har man av olika anledningar tänkt att man inte är redo för en relation, men så träffar man någon och då får man det bara att fungera för att man vill. Det är viljan att vilja som är viktig, menar Kalle.

Hur magisk är magin?

Kalle beskriver att det finns en föreställning om att en lycklig kärleksrelation är något som bara händer. Sedan börjar många att förlita sig på magin och förvänta sig att den är självgående. Och när lågan tar slut – så är magin slut och relationen dömd att misslyckas. 
– Så fungerar det inte. Relationer behöver man aktivt jobba på. Göra saker talbara och investera av sig själv in i relationen. Man behöver erbjuda sin transparens och göra sig själv tillgänglig i en relation om man ska få den att fungera långsiktigt, säger han.

Vad kan man lära sig av hur ni matchar ihop deltagarna i programmet, om man själv vill träffa någon?
– Det var en jäkla bra fråga, varför har ingen ställt den förut? Säger Kalle och funderar.

Han säger att han vill ge ett positivt svar, och inte ett ”gör INTE såhär”-svar. Efter några sekunders funderande säger han att det bästa rådet han har är att se på relationer som något lustfyllt och spännande. 


Kalle Norwald är sexolog och socionom med grundutbildning i psykoterapi. Han är en av experterna i "Gift vid första ögonkastet". Foto: Press/Erik Norwald.

När du dejtar, eller om du redan har en relation och vill få den att hålla länge, kan du ha mycket nytta av den typen av detektivarbete som experterna i ”Gift vid första ögonkastet” gör. 

– Det är alltid bra att genomlysa sig själv och medvetandegöra vilka som är de viktiga preferenserna och värderingarna. Att öva på att göra saker talbara är också väldigt viktigt. Våga uttrycka sina känslor och behov. Kommunikation är hela grunden, råder Kalle.

Läs mer:

Psykologen: Så styr din personlighet vem du blir kär i

Kan man förlåta otrohet? Så konfronterar du din partner

Artikelbild: SVT/Ulrika Malm