Är ditt ragg sapiosexuell? Ta reda på det här!

Är du eller ditt ragg sapiosexuell?
Är du eller ditt ragg sapiosexuell? - Foto: Pexels
Dela på Pinterest
En sapiosexuell ser inte vitsen med magrutor, god parfym eller vackra ögon – hen tänder på något helt annat. Ta reda på vad här!

Ute i dejtingsvängen finns det en hel del olika attraktionstyper att förhålla sig till. Har du egentligen koll på vad en sapiosexuell person går igång på – och vad som är ordets betydelse? Läs vidare!

Läs också: 7 kroppsspråk som avslöjar vad din dejt tycker om dig

Sapiosexuell – vad betyder det?

Sapiosexuell kommer från det latinska ordet sapiens, som betyder “klok” eller “vis”. Ja, du känner ju säkert till ordet “homo sapiens sapiens” – vår människoarts latinska namn. En sapiosexuell person är helt enkelt en person som tänder mer på intelligens än på utseende. De senaste åren har sapiosexuell bubblat upp som ett riktigt modeord för att definiera vad en person gillar hos andra. 

Vem som helst kan vara sapiosexuell

HBTQI+ såväl som heterosexuella kan vara sapiosexuella – det är alltså snarare en överlappande term som mer definierar vad du fastnar för hos andra människor. Är det alltså att interagera med smarta människor där långa, djupa samtal står i fokus? Ja, då är du sapiosexuell.

Sapiosexualitet handlar mindre om fysisk attraktion

Känner du inte igen dig när dina kompisar sitter och bildgooglar snygga tjejer eller killar? Är det kanske snarare så att du sitter och stampar otåligt när din dejt vill prata om senaste tidens händelser i nyheterna, eller vill prata mer om vad som utmärker vår generation? Då är du kanske helt enkelt inte sapiosexuell.

Läs också: 19 raggningsrepliker som faktiskt funkar – eller?

Så funkar en sapiosexuell i sina relationer

Folk som drar mer åt sapiosexualitet än fysisk attraktion brukar ofta dras till folk som också är sapiosexuella – kanske helt utan att tänka på det. Men att vara sapiosexuell betyder inte kort och gott att du eller ditt ragg attraheras av kloka människor – en sapiosexuell suktar efter betydligt mer djup hos människor än bara ren och skär klipskhet. Det räcker alltså inte med att namedroppa några viktiga årtal ur historien, alltså… 

Tycker inte alla att intelligens är attraktivt då?

Jo, visst – kanske till en viss grad? Enligt en australisk studie testade man just till vilken grad av intelligens som de allra flesta människor attraheras av och jämförde det med en grupp människor som definierar sig själva som just sapiosexuella. I studien kom man fram till att icke-sapiosexuella personer attraherades av en IQ till en viss grad – 120 i IQ. Det räknas som strax över normal intelligens.

Men sapiosexuella gick igång på personer med högre IQ-score än icke-sapiosexuella. 

För en sapiosexuell kan det vara en viktig identitetsmarkör

Att definiera sig som sapiosexuell kan vara viktigt för en del människor som vill understryka att de attraheras av intelligens, snarare än fysiska attribut. Enligt studier verkar det också som att det snarare är en viktig identitetsmarkör eller dejtingmarkör i digitala miljöer – kanske för att snabbare kunna matchas ihop med likasinnade. 

Hur har sapiosexuella sex?

Sapiosexuella personer har inget utmärkande sexliv – det vill säga, sexet är inte per definition “sapiosexuellt”. Däremot behöver en sapiosexuell intellektuell stimulans för att bygga upp en erotisk laddning mellan personen den ska ha sex med. 

Hur imponerar man på en sapiosexuell?

För en sapiosexuell är det intellektuella utbytet viktigt för att det ska uppstå en erotisk tändning till en situation. Känner hen sig inspirerad av ert samtal, kanske nyfiken på vad du har att säga och hur du resonerar kring ett visst ämne? Då smälter ditt sapiosexuella ragg genast! En mysig middag där den sapiosexuella får se dig resonera och analysera kring gemensamma intressen, kanske ett besök på ett museum eller en smart film kommer göra susen för er dejt. 

SPOILER: Jo, man kan gilla både djup och utseende på samma gång

En sapiosexuell person går igång på djup och intelligens hos sin partner. Men det betyder inte att personen är helt blind för utseende. Det går alldeles utmärkt att tända både på intelligens och utseende på samma gång. Har du tur kan du alltså få båda!

Artikelbild: Pexels

Läs också: Så undviker du musprutten (helt ärligt!)