Död vagina: Orsaker, symtom och behandling

"Död vagina-syndrom". Foto: Unsplash.
"Död vagina-syndrom". Foto: Unsplash. - Foto: Unsplash.
Dela på Pinterest
Svårt att få orgasm och njuta under samlag? Då kan du ha en "död vagina-syndromet". Vi reder ut begreppet!

Problem att komma eller njuta under samlag? Det kan bero på "död vagina-syndrom". 

Vad orsakar "Död vagina"?

Begreppet "död vagina" kan låta dramatiskt men det är inte så farligt som det låter. Enligt Health handlar det i grund och botten om att vaginan blivit överstimulerad. Klitoris tappar helt enkelt känslighet vilket gör det svårt att få orgasm. Men en "död vagina" kan också orsakas av ens mentala hälsa. Att man sätter för stor press på att man måste komma under samlag. Andra orsaker kan vara stress, för hög konsumtion av alkohol, humörsvängningar och droger. 

"Död vagina-syndrom" kan bero på överstimulans. Foto: Pexels.

Hur behandlar man en "död vagina"?

Men hur gör man egentligen för att väcka den döda vaginan? Det finns olika saker man kan göra men det första är att rannsaka en själv och ens sexliv. Har man exempelvis en partner och vet med sig att man ofta ligger med varandra kan det vara bra att ta en paus en kortare period och istället hitta andra saker som skapar närhet och njutning. Det kan exempelvis vara massage eller smekningar. Däremot kan det likväl också vara att göra upplevelser ihop och hitta fler gemensamma intressen. Det kan göra att lusten kommer tillbaka utan att man ställs inför krav. 

Men det är också viktigt att tänka på andra faktorer som kan vara grunden till "döda vaginan-syndromet", till exempel stress. Om så är fallet börja fundera på vad man kan göra för att hitta balansen igen. 

Källa: Health

Läs mer: 

Det här betyder det om du drömmer att du är otrogen

Minskad sexlust? 4 tips hur man kan få tillbaka den