9 otippade saker som ger dig finnar – enligt experter

Här är några otippade anledningar till varför du får finnar. - Foto: Foto: Unsplash
Dela på Pinterest
Det är sällan kul att få finnar och ibland beror dem inte endast på att du ska få din mens eller inte har tagit hand om hyn. Experterna ger oss nu svar på vad som kan orsaka finnarna.

Du använder produkter som täpper till porerna

Mineralolja är ett fuktgivande ämne som är känt för att täppa till dina porer och gör så att hyn bryter ut. Eftersom att det är fuktigvande ämne så finns det i många av våra krämer och på så vis kan det vara en okänd anledning till varför vi får finnar. 

Kosmetik hudläkaren Jeanine Downie ska ha berättat för Cosmopolitan att silikoner, som är vanliga i hudvård och kosmetika, är en ingrediens som kan täppa till porerna och orsaka finnar.

Produkter som torkar ut huden kan ge dig finnar. Bildkälla: Unsplash

Du använder för mycket av de produkter som ska stoppa finnarna

Produkter som lovar att finnar kommer att vara ett minne blott är alltid lockande, men ibland händer att vi överanvänder dessa produkterna och då kan de få motsatt effekt. Genom att överanvända ämnen som salicylsyra och bensoylperoxid kan du snarare torka ut huden, vilket orsakar att hyn kan bli mer oljig och finnig. Det är alltså en hårfin gräns när det kommer till produkterna som ska stoppa finnarna, ibland stjälper de mer än hjälper.

Du äter stark mat

Enligt Jeanine Downie, kosmetik hudläkare, innehåller stark mat ofta tomater och paprika som i sin tur innehåller lycopene som kan vara irriterande för vissa människor. Dock är det inte bara kryddiga livsmedel som kan orsaka irriterad hud, om du har andra allergier eller känslighet mot laktos eller gluten så kan din hy även reagera på det. 

Stark mat kan orsaka dålig hy. Bildkälla: Unsplash

Dina hårprodukter orsakar finnar

Sulfater, som är en svavelsyra, fuktgivande medel och silikoner är ämnen som oftast går att hitta i de flesta schampon, balsam och stylingprodukter. Dessa ämnen kan täppa igen dina porer och då resultera i finnar på bröstkorgen, ryggen, ansiktet eller längs hårlinjen. 

Du skrubbar din hy för hårt och mycket

Ansiktsskrubbar i all ära men ibland kan även det stjälpa mer än hjälpa. Om du skrubbar hyn för hårt och för mycket över finnar som redan är aktiva, så finns risken att det kommer nya bakterier i porerna vilket kan förvärra hudens tillstånd.

Din partner har skägg

Om din partner eller flirt har skägg så kan du räkna med att en av anledningarna till varför du fått finnar utan anledning är på grund av honom. Trots att skägget kanske passar honom som handen i handsken så kan det  göra mer skada på ditt ansikte.

Hans skägg skapar en friktion mot din hud, vilket leder till att din hud stimulerar oljeproduktionen i ansiktet. Inte nog med att du kan få finnar så kan du även få små sår i ansiktet efter hans skägg. Inte schysst!

Din partners skägg kan ge dig finnar. Bildkälla: Unsplash

Du röker

En självklar punkt, men som trots allt inte alltid är så självklar. Hudläkaren Jeanine Downie menar på att varje gång som du tänder en cigarett förvärrar du din hud eftersom det minskar mängden syre. Så rökning orsakar inte endast cancer utan även nedbrytning av kollagen och elastin som leder till rynkor och fler finnar. 

Du kan inte låta bli att klämma dina finnar

Klämmer du alltid dina finnar? De må vara tillfredsställande men dock inte så bra för hyn. Inte nog med att det kan leda till att du får ärr så kan det i värsta fall innebära att du, genom att klämma på finnen, trycker bakterierna längre in i hyn vilket kan göra att du får fler finnar.

Du tvättar inte ansiktet och kroppen efter att du tränat

Om du hoppar över duschen strax efter ett träningspass så kan det orsaka finnar. Smink, smuts, bakterier och olja som redan finns på din hud blandas då med svett, vilket resulterar i att det kan lägga sig i dina porer som i sin tur urartar i att du kan få finnar.

Vi har tidigare pratat med en hudspecialist om hur du blir av med pormaskar, se vad hennes bästa tips är i videon nedan.

Läs också:

 Här är läppmasken som ger dig mjuka läppar på nolltid

Makeup artisten Linda Hallbergs ofiltrerade bild på hyn hyllas