Därför ska du aldrig blåsa bort puder från sminkborsten

En bild på sminkborstar och puderdosor bredvid en tjej som sminkar sig.
Skötselråd för sminkborstar: Därför ska du aldrig blåsa på dem. - Foto: Unsplash
Dela på Pinterest
Många blåser på sina borstar innan de sminkar sig för att få bort överflödigt puder innan de sminkar sig, men det är ett stort misstag...

Efter att ha svept borsten över puderpaletten är det vanligt att man blåser på borsten för att få bort överflödigt puder som kan ha fångats upp. Mindre produkt på borsten ger ett mjukare resultat och minskar risken för att pudret ska trilla ner från borsten och hamna på fel ställe.

Men att blåsa på sminkborsten är det sämsta man kan göra innan man ska sminka sig. Och vi ska nu berätta varför.

Vi pratade med Sandra Linné, makeup-artist på Make up Store, om det stora misstaget som många begår när de sminkar sig – utan att veta om det.

Att blåsa på borsten kan nämligen ge dig ett sämre resultat.

– När du blåser på borsten flyger det med saliv som kan göra penseln blöt. Det kan göra det svårare att applicera, blanda ut och få ett bra resultat, säger Sandra till Modette.

Som de flesta av oss kan räkna ut är det inte heller särskilt hygieniskt. Vårt saliv är fullt av partiklar som vi inte vill ha i ansiktet, och speciellt inte i våra paletter.

För när vi går in med borsten i paletten igen för att hämta upp mer produkt kommer det bildas mer bakterier i sminket vilket kan korta ner hållbarhetsdatumet och göra att ens hy påverkas.

Knacka istället borsten mot handen eller paletten för att skaka bort lite av produkten innan du sminkar dig. Det kommer göra att både borstarna och produkterna håller sig fräscha längre, samt att du får ett bättre resultat på sminkningen.


Hur länge håller egentligen ens sminkprodukter innan de blir gamla och går ur datum? Se hållbarhetstiden på din mascara, foundation och ögonskuggan i videon nedanför!

Mer:

Foundations, mascara och puder – så länge håller ditt smink

5 knep som gör att din parfym håller hela dagen