Så klipper du gardinlugg efter din ansiktsform

Frisören klipper mörkt hår.
Gardinlugg är en het trend även 2021! Så här klipper du den. - Foto: Copyright (c) 2017 Shutterstock. No use without permission. / Shutterstock
Dela på Pinterest
Nytt år, ny frisyr! Vad passar inte bättre än den hetaste trenden nu – gardinlugg? Men innan du klipper den borde du läsa Chriss Berners tips på vad som passar just din ansiktsform. Ta del av tipsen här!

Gardinluggen är en fortsatt het hårtrend under 2021. Modette har tagit hjälp av den erfarna frisören Chriss Berner som är en expert inom området. Hon har bland annat varit med i frisörlandslaget där hon tävlat både VM och EM. Idag driver hon salongen NOVO och är domare för frisörtävlingar.

Vad är egentligen en gardinlugg? 
– Gardinlugg är en typ av lugg som kan vara i olika längder och utföranden. Men synonym är att den är svepig i känslan, lite rundade hörn. En mjukhet och att den går från kortare till längre, säger frisören Chriss Berner.

Gardinluggen efter ansiktsform – konkreta tips

För att göra det enkelt för dig har vi listat olika ansiktsformer med gardinlugg för kortare hårt. Frisören Chriss förklarar med hjälp av sin erfarenhet hur du ska klippa gardinlugg på bäst sätt. 

Ansiktsform: Avlång

Alexa Chung bär en klassisk gardinlugg som är lite kortare. Foto: Everett Collection/Shutterstock

– I ett avlångt ansikte måste du tänka på att försöka bredda och förkorta ansiktsformen. En gardinlugg som slutar vid näsroten eller kindbenet brukar vara en bra starting point. Att den breddar ansiktet lite grann. Skapa inte för mycket höjd upptill utan tänk mer bredd.

Ansiktsform: Hjärtformad

Rihanna kör på en kort variant, både till luggen och längden. Foto: Tinseltown/Shutterstock

– Om du har en ganska spetsig haka med bredare ansikte från mitten och uppåt, kan du tänka på att inte "breda ut" ansiktet. Gör det lite tightare med mjukhet och svepighet. Det är fint att få bredd nertill. En så kallad lob – lång bob, är väldigt snyggt på dig med hjärtformat ansikte. 

Ansiktsform: Oval

Gabrielle Union kör på ett kortare hår som ramar in ansiktet fint. Foto: Katy Hutchins/Shutterstock

– Oftast en enklare ansiktsform, finns inte så mycket att korrigera. En oval ansiktsform passar i de flesta frisyrer, och flera olika luggar. Våga en kortare lugg! Kanske en som slutar vid ögonbrynen eller till och med kortare.

Ansiktsform: Rund

Emma Stone har verkligen valt rätt frisyr för sin ansiktsform. Foto: STELLA Pictures/ddp/Van Tine Dennis

– Försök få till en asymmetri, det kan handla om att benan inte ligger exakt i mitten. Att benan är lite på sidan. Gardinluggen kan vara lite snelugg-klipp också. Men svepigt, förlängande, och gärna volym upptill, från ögonen och uppåt. Det landar ganska bra på runda ansiktsformer.

Ansiktsform: Diamant

Att våga satsa på något kortare hår ska man inte vara rädd för! Foto: Denis Makarenko/ Shutterstock

– Likt oval ansiktsform passar diamant också i de mesta. Du kan kolla på hårfästet här, om det finns något du vill försköna eller dölja. Kanske fliktigt kort, eller fliktigt spetsigt? En kort lugg gör att du öppnar upp ett diamantformat ansikte, så satsa på något kortare hår! Det är snyggt.

Ansiktsform: Fyrkantig

Margot Robbie är riktigt snygg i den här frisyren. Ramar inte hennes ansikte fint och naturligt. Foto: Dfree/Shutterstock

– Undvik tvära klipp. Du ska tänka mjukhet – mjuka, svepiga linjer linjer. Fjädrigt och luftigt. Kanske välja lite längre hårlängd så klippet inte blir så tvärt.

Styla din gardinlugg på bästa sätt

Vad är det bästa knepet för att styla sin gardinlugg?– De enda verktygen du behöver är en fön och en borste. Det är superenkelt!

  • Red ut virvlarna genom att sätta fönen rakt uppifrån och blås ner luggen först (använd ingen borste än).
  • Ta hjälp av fingrar för att fixa till virvlarna.
  • Gå sen in med en runborste och fixa till volymen, hur du vill ha det. När du rett ut virvlarna löser sig resten sen. 
  • Använd en stylingprodukt som ger håret stadga, t.ex en mousse efter man duschat som ger volym och gör att håret håller formen samt blir lättare att forma. Här hittar du en favorit!
  • Använd även en texturspray för att sätta luggen på plats, här finns en från Color Wow som är superbra!

Vad finns det för misstag man ska försöka undvika?– Det är att många har längd som slutar på fel ställe. Att luggens längd slutar där man är som bredast och gör att ansiktet ser ännu bredare ut. Vissa längder på luggar som är långa kan vara jobbiga för de faller fram. Då borde man kanske styla luggen. Men om man inte orkar det borde man välja en lugg som inte behöver stylas och som hänger fritt. 

Chriss Berners 5 tips!

  • Glöm inte volymen från sidan. Man tittar sig ju i spegeln framifrån men kolla även i profil hur luggen lägger sig. 
  • Kolla ansiktsformen med hjälp av en spegel. sätt upp håret i en tajt tofs så du framhäver hela ansiktet. Måla sedan konturen på en spegel med whiteboardpenna eller läppstift för att hitta just din ansiktsform. 
  • Om du letar inspo-bilder, hitta personer som liknar dig själv. Det är en bra början. Hårfärg spelar också stor roll för luggen beroende på om du har mörk eller ljust hår. 
  • Kolla alltid med din frisör om du kan få komma in och fixa till luggen efter några veckor. Många är ganska generösa när de kommer till det och kan göra det kostnadsfritt eller för en väldigt liten summa. 
  • Livet är för kort för tråkigt hår! 

Läs mer: Populära frisyrer 2021

6 saker som gör ditt hår fettigt

7 vanliga hårmissar