Allt om superingrediensen retinol: Bäst i test 2023

retinol-bäst-i-test
Modette listar årets bästa retinolprodukter! - Foto: Pexels, Skincity, Bangerhead, Meds
Dela på Pinterest
En ingrediens som verkligen har gjort sig ett namn inom skönhet och hudvård är retinol. Men vad är det egentligen och hur kan det hjälpa din hud? Här tar vi en närmare titt på retinol och dess fördelar, samt listar våra favoritprodukter som innehåller stjärningrediensen!

Retinol, även kallat A-vitamin, är en riktig stjärningrediens när det kommer till hudvård. Det är särskilt känt för sin förmåga att påskynda cellförnyelsen, förbättra kollagenproduktionen och minska tecken på åldrande. Så oavsett om du önskar effekt på fina linjer, pigmenteringar eller akne – är retinol ingrediensen som kan ge alla hudtyper den där lilla extra skjutsen.

Här reder ut vi vad det är som gör retinol så bra, samt hur man bäst använder sig av superingrediensen i sin dagliga hudvårdsrutin. Längst ner hittar du också våra favoritprodukter som innehåller retinol!

Vad gör retinol?

Retinol har en mängd positiva egenskaper för huden. Bland annat är det känt för sin förmåga att bekämpa tecken på åldrande genom att öka kollagenproduktionen och minska synligheten av fina linjer och rynkor. Retinol hjälper även till att stimulera hudens cellförnyelse, och är expert på att jämna ut hudtonen genom att reducera uppkomsten av pigmenteringar. Sist men inte minst, fungerar retinol också som en kraftfull antioxidant som håller huden stark och skyddad mot fria radikaler.

Så använder du retinol i din hudvårdsrutin

Retinol en mångsidig och effektiv ingrediens som kan göra underverk för din hud, men det är viktigt att använda det på rätt sätt för att få de bästa resultaten. Om du testar retinol för första gången kan det vara en bra idé att att skynda långsamt. En till två gånger i veckan är lagom för att låta huden vänja sig vid den nya ingrediensen. Med tiden kan du gradvis öka användningen, men var noga med att alltid lyssna på din hud. 

Det kan även vara en bra idé att börja med en en låg koncentration av retinol för att se hur din hud reagerar. Detta minskar risken för hudirritation och låter dig gradvis bygga upp din huds tolerans. Det är även rekommenderat att använda retinol på kvällen, eftersom ingrediensen kan göra huden mer känslig för solen. Kom därför ihåg att alltid använda solskydd när du använder retinol. Ytterligare ett tips är att komplettera med fuktgivande ingredienser som hyaluronsyra eller lugnande komponenter som niacinamide, som hjälper till att balansera och skydda din hud medan du använder retinol.

Produkter med retinol – bäst i test 2023

Nedan hittar du våra favoritprodukter som innehåller retinol. Produkterna är listade utan inbördes ordning och du hittar mer information om varje produkt under rubrikerna längre ner.

  • Retinol 3TR Serum – Medik8 
  • Super Facial Serum – Verso 
  • Serum Activ Retinol 0.5 – Dermaceutic 
  • The Glow Serum – Mantle 
  • Resurfacing Retinol Serum – CeraVe 
  • Clinical 1% Retinol Treatment – Paula's Choice 
  • Retionate Repair Sleeping Mask – Skincity Skincare

Retinol 3TR Serum – Medik8

Retinol 3 TR Serum är ett lätt A-vitaminserum från Medik8 som absorberas snabbt in i huden. Serumet Innehåller 0,3 % retinol med stöd av tokoferolacetat som ger avsevärt bättre stabilitet än andra retinolprodukter. Hjälper till att stimulera produktionen av kollagen och höjer halten av hyaluronsyra i epidermis, vilket reducerar fina linjer och rynkor i de behandlade områdena. Slapp, grov hud och hyperpigmentering förbättras också, vilket ger huden ett ungdomligare utseende.

Du hittar det här!


Super Facial Serum – Verso 

Verso Super Facial Serum är ett lite rikare serum som stärker din hud men en hög koncentration av retinol 8.  Retinol 8 är ett stabiliserat A-vitaminkomplex som är åtta gånger mer effektivt än standard retinol och samtidigt skonsammare mot huden så att man minskar risken för eventuell irritation. Serumet boostar hudens naturliga produktion av kollagen och minskar tecken på åldrande genom att släta ut fina linjer. Serumet innehåller även aminosyror som stärker cellerna och påskyndar nybildningen. 

Du hittar det här!


Serum Activ Retinol 0.5 – Dermaceutic

Serum Activ Retinol 0.5 från Dermaceutic är ett effektivt serum som innehåller 0,5% retinol komplex. Serumet stimulerar cellernas naturliga nybildning och minskar tecken på åldrande genom att motverka fina linjer över tid. Innehåller fuktgivande och lugnande panthenol, samt de skyddande antioxidanterna C- och E-vitamin.

Du hittar det här!


The Glow Serum – Mantle

The Glow Serum från Mantle är ett oljebaserat serum som ger djup återfuktning och näring till stressad hud. Serumet innehåller bakuchiol, som är känt för att vara ett snällare alternativ till a-vitamin samtidigt som den besitter liknande egenskaper som retinol. Serumet är även berikat med stärkande, kollagenfrämjande ingredienser och botaniska exkrakt som CBD, lakritsrot och bisabolol. Stort plus för att den, precis som namnet antyder, ger ett omedelbart glow vid applicering.

Du hittar det här!


Resurfacing Retinol Serum – CeraVe

Resurfacing Retinol Serum från Cerave reducerar synligheten av porer och märken efter akne genom att förfina hudytan. Serumet innehåller inkapslad retinol och absorberas snabbt av huden vid applicering. Innehåller lugnande ingredienser som lakritsrotsextrakt och niacinamid som hjälper till att stärka den skyddande hudbarriären. Stort plus för det överkomliga priset!

Du hittar det här!


Clinical 1% Retinol Treatment – Paula's Choice

Clinical 1% Retinol Treatment är ett kraftfullt serum från Paula's Choice med en hög koncentration stabiliserat retinol. Trots det, är den väldigt lätt i konsistens och smälter snabbt in i huden. Serumet förbättrar effektivt hudens fasthet och elasticitet över tid, och är utmärkt vid behandling av fina linjer och förlorad spänst. Serumet förfinar även porstorleken och hudens struktur – perfekt för att tona ut röda märken och hyperpigmenteringar från tidigare akne. 

Du hittar det här!


Retionate Repair Sleeping Mask – Skincity Skincare

Retinoate Repair Sleeping Mask från Skincity Skincare är en djupverkande nattmask med retinol. Den reparerar och jämnar ut såväl textur som hudton, och passar speciellt en mogen hud med pigmenteringar. Tack vare salicylsyra som effektivt exfolierar bort gamla hudceller samtidigt som det löser upp tilltäpptheter, passar den även utmärkt för en hud med tendens till finnar och pormaskar. Den skyddar även med antioxidanter och stärker hudbarriären med ceramider, samtidigt som kamomill lugnar.

Du hittar det här!